UE vrea să cumpere mai mult armament european pentru a scădea dependența de SUA

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Uniunea Europeană propune o schimbare majoră în politica de apărare, vizând reducerea dependenței de Statele Unite pentru echipamente militare esențiale. 

Kaja Kallas, șefa diplomației europene, și Andrius Kubilius, comisarul european pentru apărare, au propus o schimbare majoră în politica de apărare a Uniunii Europene, sugerând că statele membre ar trebui să își reducă dependența de Statele Unite în ceea ce privește echipamentele militare esențiale, conform unui proiect de document obținut vineri de agenția dpa.

Proiectul, care se concentrează pe viitorul apărării europene, subliniază riscurile unei eventuale restricționări de către SUA a furnizării sau utilizării componentelor esențiale pentru capacitățile militare ale Europei. În acest context, documentul propune ca Europa să își construiască propriile capacități de apărare prin proiecte comune de dezvoltare militară între statele membre.

Achiziții de echipamente militare de la producători europeni

Inițiativa este, în mare parte, o reacție la războiul din Ucraina și la experiențele neplăcute ale Kievului cu privire la livrările de armament din partea SUA. Administrația președintelui Donald Trump a suspendat furnizarea de arme și partajarea informațiilor militare cu Ucraina, după ce autoritățile ucrainene au contestat cerințele americane privind negocierile de pace cu Rusia și nu au semnat un acord referitor la resurse și terenuri rare. Acest incident a stârnit temeri că SUA ar putea limita, în viitor, accesul partenerilor NATO la armele furnizate, în special în cazul unor conflicte interne sau dezacorduri politice.

Printre echipamentele militare deosebit de preocupante se numără produsele de înaltă tehnologie, cum ar fi avioanele de luptă F-35A Lightning II de la Lockheed Martin, pe care Germania le-a comandat în urmă cu doar trei ani. Acestea subliniază vulnerabilitatea Europei în fața unei posibile restricționări a furnizării de echipamente critice de apărare.

Pentru a spori independența strategică a Europei, Kallas și Kubilius subliniază necesitatea unei directive care să favorizeze achizițiile de echipamente militare de la producători europeni. De asemenea, Uniunea Europeană intenționează să își mărească propriile capacități de producție în domenii tehnologice critice.

Este de așteptat ca documentul finalizat privind politica de securitate și apărare să fie gata săptămâna viitoare, iar versiunea sa definitivă va fi prezentată și analizată de comisarii UE. Acest document va servi drept bază pentru dezbaterile liderilor europeni care se vor reuni la Consiliul European săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu Ucraina fiind un subiect important pe agenda întâlnirii, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel