Europa trebuie să adopte o strategie unitară în ceea ce privește achizițiile de echipamente militare, a declarat miercuri ministrul german al apărării, Boris Pistorius. Oficialul german a subliniat că birocrația excesivă îngreunează creșterea cheltuielilor pentru apărare și afectează securitatea continentului.
Pistorius a făcut aceste declarații după o reuniune la Paris, unde miniștrii apărării din Marea Britanie, Franța, Italia și Polonia au discutat despre consolidarea apărării europene și garanțiile de securitate pentru Ucraina, conform Reuters.
Într-un context geopolitic instabil, el a pledat pentru o abordare colectivă a achizițiilor publice în domeniul apărării, menționând că statele europene ar putea beneficia de costuri mai reduse prin achiziții comune.
„Vrem să achiziționăm mai mult, vrem să achiziționăm în mod consecvent și în același timp ... vrem să dereglementăm, la nivel european, dar și în statele noastre naționale”, a declarat Pistorius. „Putem achiziționa mai ieftin împreună”.
În paralel, miniștrii de finanțe ai UE au început să discute despre mecanismele de finanțare a apărării europene. Germania susține o inițiativă prin care guvernele ar putea primi împrumuturi pentru proiecte de apărare comune. De asemenea, sunt analizate alternative precum utilizarea fondurilor europene existente și implicarea Băncii Europene de Investiții în acest proces.
„Nu avem acest timp, este superfluu și costisitor”, a adăugat Pistorius, referindu-se la obstacolele birocratice care împiedică creșterea rapidă a investițiilor în apărare.
Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a anunțat că aproximativ 15 țări sunt interesate de o nouă arhitectură de securitate pentru Ucraina. În același timp, ministrul britanic al apărării, John Healey, a declarat că se lucrează intens la crearea unei coaliții de state europene care să sprijine securitatea Ucrainei.
În acest context, Franța și Marea Britanie și-au intensificat colaborarea pentru a mobiliza sprijinul european, având în vedere incertitudinile legate de politica externă a SUA.
Întâlnirea de miercuri de la Paris a avut loc la fostul spital militar Val-de-Grâce și a inclus participarea ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, precum și a unor oficiali ai UE și NATO. Evenimentul a fost precedat de o altă reuniune importantă, la care au participat 34 de șefi ai armatei din țările NATO, Japonia și Australia, însă fără reprezentanți ai SUA.
Într-un moment în care președintele american Donald Trump explorează opțiuni pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și o posibilă soluționare rapidă a războiului din Ucraina, statele europene încearcă să-și întărească sprijinul pentru Kiev și să accelereze procesul de reînarmare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Roxana Neagu