Italia, derapaj bugetar "fără precedent". UE cere explicaţii

Mihai Ciobanu / 18 oct 2018 / 20:54 Salveaza PDF Comentarii
UE
Descriere foto: UE

Comisia Europeană a trimis joi o scrisoare autorităţilor de la Roma în care solicită clarificări pentru ceea ce a numit un derapaj bugetar "fără precedent", informează Bloomberg. 

Scrisoarea, înmânată de comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, care a avut joi o întâlnire la Roma cu ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, marchează debutul unui proces care ar putea culmina cu o decizie a Comisiei de respingere a proiectului de buget al Italiei, lucru care nu s-a mai întâmplat vreodată până acum. 

"Vă scriem pentru a vă consulta cu privire la motivele pentru care Italia are în vedere o abatere semnificativă de la recomandările adoptate de Consiliu în cadrul Pactului de Stabilitate şi Creştere", se arată în scrisoarea semnată de comisarii Valdis Dombrovskis şi Pierre Moscovici. Potrivit acestora, atât planurile de expansiune fiscală "cât şi amploarea abaterii sunt fără precedent" în istoria Pactului de Stabilitate şi Creştere. 

Cerere către ministrul italian de Finanţe

Ministrului italian de Finanţe, Giovanni Tria, i se cere să îşi prezinte, în scris, observaţiile până la data de 22 octombrie, cu mult înaintea termenului limită de 31 octombrie la care Comisia Europeană trebuie să îşi dea evaluarea finală cu privire la proiectele de buget ale statelor din zona euro. 

Oficialii UE au semnalat deja că ar fi foarte dificil pentru Comisia Europeană să nu respingă planurile de cheltuielile ale Italiei dacă ţinta de deficit a autorităţilor de la Roma rămâne la nivelul de 2,4%. În plus, ceea ce se numeşte deficitul structural, un indicator cheie urmărit de Comisie care elimină efectele ciclurilor economice, ar urma să crească până la 0,8% anul viitor, conform planurilor Italiei, peste reducerea până la 0,6% pe care o vrea Bruxelles-ul. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25