UE, o nouă lovitură pentru Ungaria. Decizia Curții de Justiție

viktor orban
viktor orban

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis marţi că legislaţia ungară prin care se reziliază contractele de arendă cu beneficiari străini încalcă principiul european al liberei circulaţii a capitalului, informează MTI. 

Printr-o lege din 2013, Budapesta a impus încetarea contractelor care permiteau cetăţenilor tuturor statelor din Uniunea Europeană să beneficieze de profituri de pe urma terenurilor agricole din Ungaria. Potrivit legislaţiei ungare, astfel de contracte sunt permise doar între rudele apropiate. 

Efectul a constat în rezilierea imediată a contractelor respective, deşi anterior se anunţase că va exista o perioadă de tranziţie de 20 de ani. 

[citeste si]

CJUE a decis că principiul liberei circulaţii a capitalului este încălcat chiar dacă statul acordă despăgubiri titularilor contractelor reziliate. Legea respectivă împiedică cetăţenii statelor membre ale UE să beneficieze de arendă şi să transfere altor persoane drepturile deţinute. 

Ministrul ungar al agriculturii, Sandor Fazekas, a declarat că decizia UE arată că autorităţile de la Bruxelles "s-au dat din nou de partea străinilor care speculează terenuri". Scopul legii era de a împiedica speculatorii străini să pună mâna pe terenurile agricole ale Ungariei, "aşa cum s-a întâmplat în timpul guvernărilor liberale de stânga anterioare", a insistat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel