Urmărește emisiunea live


UE nu va mai cumpăra gaze ruseşti în viitor (Josep Borrell)

UE nu va mai cumpăra gaze ruseşti în viitor (Josep Borrell) - Foto Agerpres
UE nu va mai cumpăra gaze ruseşti în viitor (Josep Borrell) - Foto Agerpres

Europa va renunţa treptat la toate tipurile de combustibil pe care le cumpără din Rusia, inclusiv la gaze, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune TVE.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană a decis "să scape de prea multă dependenţă energetică de Rusia". Borrell a precizat că Europa va renunţa "întâi la cărbune, apoi la petrol şi gaze de-a lungul unor perioade de adaptare mai lungi".

"O vom face, iar Rusia ştie asta", a adăugat el, subliniind că dependenţa energetică a UE faţă de Moscova îi face pe membrii Uniunii "vulnerabili", ceea ce Rusia deja ştie. "Federaţia Rusă îşi doreşte să-şi vândă gazele, dar nu e obligatoriu să ni le vândă nouă", a spus Borrell.

El a cerut, de asemenea, ţărilor europene să economisească energie, pentru a nu fi nevoie să fie forţate. Reamintim că, marţi, Consiliul UE a adoptat un plan propus de Comisia Europeană pentru o reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE de la 1 august 2022 până la 31 martie 2023, scrie Rador.

Citește și - „Recesiunea este în aer”, în Germania. Cea mai puternică economie din Europa a stagnat în al doilea trimestru

Creșterea economică germană s-a oprit în al doilea trimestru al acestui an,  potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistică al Germaniei.

După ce a înregistrat o creștere de 0,8% în primul trimestru al anului, cea mai mare economie a Europei a stagnat.

„Condițiile economice globale dificile cu pandemia în curs, lanțurile de aprovizionare întrerupte, prețurile în creștere și războiul din Ucraina se reflectă în mod clar în evoluțiile economice”, a spus biroul de statistică, potrivit Politico.

Comunicarea germană urmează datele privind PIB-ul francez, care arată că a doua cea mai mare economie a zonei euro s-a extins cu 0,5% în al doilea trimestru, după ce s-a contractat cu 0,2% din ianuarie până în martie.

Între timp, economia spaniolă s-a extins cu 1,1% pe trimestru, a raportat biroul său de statistică în această dimineață.

Pe măsură ce criza gazelor se desfășoară, creșterea economică se va încetini semnificativ. Cel mai recent sondaj PMI a sugerat că activitatea de afaceri din zona euro s-a contractat în iulie.

Fritzi Koehler-Geib, de la banca de dezvoltare de stat KfW, a declarat că „o recesiune este în aer”, având în vedere prăbușirea indicelui Ifo privind climatul de afaceri, care a atins luna aceasta cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, și a indicelui managerilor de achiziții, care a înregistrat citiri fulger sub pragul de creștere.

„În cele din urmă, modul în care economia a evoluat de fapt depinde de livrările de gaze ale (președintelui rus Vladimir) Putin”, a declarat Joerg Kraemer de la Commerzbank.  Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel