UE, nou instrument de monitorizare. Timmermans: Întăreşte statul de drept

Frans Timmermans
Frans Timmermans

Noua iniţiativă propusă marţi în cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE de Belgia şi Germania pentru verificarea situaţiei statelor membre în acest domeniu sensibil întăreşte statul de drept şi este un efort de a spune că orice stat membru trebuie să fie pregătit să fie evaluat şi monitorizat, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. 

Ministrul german pentru afaceri europene Michael Roth şi ministrul belgian de externe Didier Reynders au anunţat marţi propunerea ţărilor lor de înfiinţare a unui nou instrument al Uniunii Europene pentru verificarea respectării statului de drept. Peste 20 de ţări membre ale UE au fost de acord în linii mari cu documentul de poziţie distribuit la întâlnirea de marţi a Consiliului Afaceri Generale (CAG), a declarat Reynders, care a susţinut că ideea de continuare a procesului a întrunit sprijinul unanim. Roth şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un compromis în privinţa noului instrument până la sfârşitul acestui an. 

Iniţiativa germano-belgiană ar urma să creeze un mecanism de verificare colegială pentru schimbul de opinii privind implementarea statului de drept, monitorizată şi garantată în ţările membre ale Uniunii. Mecanismul se va baza pe organisme specializate existente, cum ar fi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene sau Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei. 

Întrebat de un jurnalist la conferinţa de presă de după reuniunea CAF ce se mai înţelege din "jungla" de reglementări din domeniul statului de drept la nivelul UE, Timmermans a răspuns plastic că preferă să se gândească "nu la o junglă, ci la o grădină de trandafiri". 

Ce a declarat Frans Timmermans



"Toate instituţiile contribuie în spiritul cooperării pentru a ameliora statul de drept în UE şi statele membre. După cum ştiţi, Parlamentul ne-a oferit o contribuţie puternică, Consiliul lucrează la asta în baza unei iniţiative a Germaniei şi Belgiei. Am fost cu adevărat surprins de faptul că aproape toată lumea care a vorbit dimineaţă la dejun a spus că orice facem în plus ar trebui să întărească sistemul existent, ar trebui să se facă în cadrul UE, ar trebui să folosească capacităţile pe care UE deja le are, ar trebui să respecte poziţiile celor trei instituţii şi să folosească capacităţile externe precum Agenţia pentru Drepturi Fundamentale de la Viena sau Comisia de la Veneţia şi alte instituţii", a spus înaltul oficial al UE. 

"Deci văd asta ca pe un efort colectiv pentru a ameliora statul de drept în UE şi în statele membre şi ca pe un efort de a spune că orice stat membru trebuie să fie pregătit să fie monitorizat şi evaluat de celelalte state, asta este esenţa iniţiativei propuse de Belgia şi Germania. Deci cred că întăreşte statul de drept, pe care îl văd nu ca pe o junglă, ci ca pe o grădină bine îngrijită", a mai spus Timmermans.

Vezi şi: CNA, amendă pentru B1 TV

Ce presupune, de fapt, OUG 114. ANALIZĂ incendiară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel