UE-NATO. România, angajament. Ce a zis Mircea Duşa

Rodica Mitu / 06 Martie 2018 / 17:43 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Mircea Duşa a participat marți, 6 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe - apărare, prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Primul aspect dezbătut a fost cel al securităţii şi apărării, principalele subiecte abordate fiind: mobilitatea militară, procesul de revizuire coordonată a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF).

Mircea Duşa a reafirmat sprijinul României pentru demersurile derulate la nivel european de facilitare a mobilităţii militare, iniţiativă extrem de importantă inclusiv pentru consolidarea cooperării UE-NATO.

UE - NATO, progrese

În prezenţa adjunctului secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, au fost evaluate progresele înregistrate pe dimensiunea cooperării UE-NATO, cu accent pe implementarea Declaraţiei Comune adoptată la Summit-ul NATO de la Varşovia, remarcându-se progresul semnificativ înregistrat la nivel politic. Mircea Duşa a apreciat rezultatele pozitive obţinute în domeniul cooperării UE-NATO şi a afirmat că România susţine implementarea setului comun integrat de măsuri concrete, în domenii precum: mobilitatea militară, contra-terorismul, apărarea cibernetică, contracararea ameninţărilor hibride, rezilienţa, StratCom, exercițiile bazate pe evenimente şi dezvoltarea de capabilităţi. Oficialul român a subliniat că ţara noastră sprijină adoptarea unei noi declaraţii politice comune cu prilejul Summit-ului aliat din luna iulie.

România, angajament

Din perspectiva cooperării structurate permanente, Mircea Duşa a exprimat angajamentul României în implementarea cooperării structurate permanente (PESCO), ca iniţiativă ce facilitează creşterea profilului UE pe dimensiunea de securitate şi apărare. Secretarul de stat a subliniat faptul că iniţiativa consolidează contribuţia europeană în cadrul NATO, în contextul obiectivului major de asigurare a securităţii europene şi de întărire a legăturii transatlantice. Au fost adoptate, în format PESCO, o serie de documente importante cum ar fi: Decizia Consiliului privind primul set de proiecte PESCO - România angajându-se să participe la cinci din totalul celor 17 proiecte selectate în această etapă -, precum şi Recomandarea Consiliului cu privire la calea de urmat.

[citeste si]

În privinţa misiunilor şi operaţiilor PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), abordate în cadrul dejunului de lucru, au fost evaluate, în principal, eforturile Uniunii pe continentul african, subliniindu-se rolul semnificativ în realizarea capacităţilor locale de răspuns la crize. Mircea Duşa a susţinut importanţa cooperării UE cu alte organizaţii internaţionale, în special cu ONU şi Uniunea Africană, în scopul promovării securităţii şi stabilităţii. În acelaşi timp, a reafirmat angajamentul României privind participarea activă la cele şase misiuni şi operaţii PSAC, inclusiv la misiunile de instruire desfăşurate pe continentul african (EUTM Mali, EUTM RCA, EUTM Somalia).Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24