UE: Josep Borrell, nominalizat oficial ca viitor şef al diplomaţiei

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Statele UE l-au nominalizat oficial pe spaniolul Josep Borrell ca viitor şef al diplomaţiei europene după ce Federica Mogherini va părăsi funcţia la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat luni Consiliul European, după ce el a fost desemnat în iulie, informează DPA.

Consiliul l-a numit oficial pe ministrul spaniol de externe după ce a primit unda verde din partea preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 26 iulie, a declarat luni un purtător de cuvânt la Bruxelles. Pentru ca el să-şi asigure mandatul, care va dura până la sfârşitul lunii octombrie 2024, Borrell trebuie mai întâi să primească aprobarea Parlamentului European împreună cu toţi noii membri ai comisiei.

Socialistul Borrell a ocupat funcţia de ministru de externe în cabinetul prim-ministrului spaniol Pedro Sanchez din iunie 2018. Economistul, în vârstă de 72 de ani şi educat la Universitatea Stanford, a fost implicat în politica spaniolă de la sfârşitul anilor 1970 şi a deţinut o serie de posturi diferite. Borrell are experienţă şi în afara politicii spaniole.

El a condus Institutul Universitar European de la Florenţa din 2010 până în 2012 şi a fost preşedinte al Parlamentului European din 2004 până în 2007. În timp ce Borrell este originar din Catalonia, el este un adversar neclintit al secesiunea regiunii - un punct de aprindere în politica spaniolă. Denumirea completă a postului este Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel