Bruxelles își trimite cel mai dur om la Washington: ”Nu negociem!”

viviane reding dc
viviane reding dc

Comisarul European pentru Justiție, Viviane Reding, merge luni în Statele Unite ale Americii pentru a expune solicitările Bruxelles-ului în scandalul spionajului la scară mondială al Agenției Naționale de Securitate (NSA). Reding va purta discuții cu omologul său, procurorul general Eric Holder, despre consecințele programului de monitorizare al Washingtonului.

Săptămânalul Der Spiegel o descrie pe Reding, fostă jurnalistă originară din Luxemburg, drept persoana pe care Bruxelles o scoate la înaintare atunci când vrea să transmită un mesaj dur, fără echivoc. După cum s-a văzut în numeroase ocazii, comisarul se pronunță pe problemele delicate ale statelor membre UE, atunci când lucrurile par să scape de sub control. În dosarul spionajului, Reding a reiterat că drepturile omului, în acest caz intimitatea cetățenilor, nu se negociază.

Atitudinea tranșantă a comisarului european este condamnată de unele voci, care susțin că Reding alungă marile companii americane din Uniunea Europeană. ”Abordarea americanilor a fost șocantă. Merg la Washington pentru a culege informații. Sunt americanii pregătiți să recupereze încrederea pierdută? Sunt gata să ne considere parteneri și nu adversari?”, a declarat Reding pentru Der Spiegel.

”Guvernul american trebuie să garanteze protecția legală a cetățenilor europeni din SUA”, a arătat comisarul. ”Vreau claritate. Parlamentul European nu va vota niciodată în favoarea unei înțelegeri dacă nu lămurim acest aspect”, a continuat înaltul oficial.

Cancelarul Angela Merkel s-a arătat și ea foarte determinată în chestiunea spionajului american, iar partea americană se pare că așteaptă formarea unei majorități de guvernare în Germania, pentru a sosi cu propuneri la Berlin. Bundestag-ul organizează, luni, o dezbaterea pe subiectul monitorizării făcute de către NSA și dezvăluită de către fostul contractant al Agenției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel