UE. Întâlnire decisivă pentru Turcia

Parlamentul European dezbate marți o posibilă suspendare a discuțiilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană. Măsura a fost luată după ce guvernul turc a intensificat epurările împotriva a zeci de mii de funcționari.

Șefa diplomației europene Federica Mogherini urmează să ia parte la discuții, care au loc în a doua zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, scrie Agerpres.

Guvernul turc a declanșat o campanie de epurări împotriva a zeci de mii de funcționari publici și membri ai forțelor armate și poliției, după tentativa de lovitură de stat din iulie a unei părți a armatei.

Propunerea de înghețare a discuțiilor de aderare cu Ankara a fost redactată după ce peste 100 de jurnaliști și parlamentari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), pro-kurd, au fost trimiși la închisoare, iar un raport al Comisiei Europene a atras atenția că Turcia a regresat în privind unor chestiuni cheie precum statul de drept și drepturile fundamentale.

Votul din PE asupra acestei măsuri, programat pentru joi, nu va avea un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, dar va spori presiunea politică asupra Comisiei Europene.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat săptămâna trecută că va organiza un referendum privind aderarea la UE dacă nu vor fi înregistrate progrese în negocieri până la 31 decembrie.

"Vom avea răbdare până la sfârșitul anului, apoi voi face apel la popor", a spus Erdogan, conform agenției de stat Anadolu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel