UE elaborează planuri pentru ieșirea Greciei din zona euro. Atena dezminte

Ministrul belgian al Finanţelor, Steven Vanackere, confirmă că statele din zona euro elaborează planuri de urgenţă pentru eventualitatea în care Grecia ar ieşi din uniunea monetară, deşi toată lumea speră că nu se va ajunge la această situaţie.

Întrebat înaintea summitului UE de la Bruxelles dacă există planuri de urgenţă pentru situaţia în care Grecia ar părăsi uniunea monetară, Vanackere a răspuns: "Toate planurile pentru cazul Greciei se leagă de un singur lucru: orice guvern trebuie să fie pregătit chiar şi pentru ceea ce încearcă să evite".

 "Trebuie să menţinem eforturile pentru evitarea ieşirii Greciei din zona euro, dar acest lucru nu înseamnă că nu ne pregătim pentru o astfel de eventualitate", a spus el.

 Oficiali europeni au declarat luni pentru Reuters că Grupul de lucru al Eurogrup a cerut tuturor statelor din zona euro să pregătească planuri individuale de urgenţă pentru situaţia în care Grecia ar părăsi zona euro.

 Grecia dezminte informația potrivit căreia ar fi cerut un plan de ieșire din zona euro

"Ministerul grec al Finanţelor dezmninte categoric articolele conform cărora, în cursul unei teleconferinţe organizate miercuri, ar fi cerut pregătirea unor planuri pentru eventuala ieşire a Greciei din zona euro", precizează comunicatul.

 Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, după ce alegerile din 6 mai nu au asigurat suficientă susţinere parlamentară niciunei forţe politice pentru formarea de guvern. Noile alegeri, programate pentru 17 iunie, ar putea consemna ascensiunea pe prima poziţie în rândul partidelor politice a Syriza (Coaliţia Stângii Radicale), formaţiune care se opune măsurilor de austeritate incluse în acordul de ajutor financiar extern.

 Ieşirea Greciei din zona euro "ar fi în cărţi" aproape imediat ce se formează un nou guvern care ar refuza să respecte termenii acordului de finanţare, a afirmat Marco Annunziata, fost director în cadrul FMI şi economist şef la General Electric.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel