UE despre propunerea lui Boris Johnson: "Este netestată şi revocabilă"

Uniunea Europeană consideră că propunerea premierului britanic Boris Johnson este "netestată şi revocabilă".

Comisia Europeană a comunicat luni că Regatul Unit trebuie să propună "o soluţie aplicabilă acum" pentru frontiera irlandeză, înaintea summitului Uniunii Europene de săptămâna viitoare, nu aranjamente "netestate şi revocabile", transmite Reuters.

Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei, a arătat că liderii UE au nevoie de timp pentru a se pregăti în vederea reuniunii, după ce mai mulţi dintre ei au cerut Londrei să îşi facă cunoscute propunerile până la sfârşitul săptămânii.

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat Comisiei, săptămâna trecută, ideea unei alternative la mecanismul de siguranţă, pentru evitarea restabilirii unui regim strict al frontierei între Irlanda de Nord, parte a Regatului Britanic, şi Republica Irlanda, membră a UE. Printre altele, el a propus efectuarea unor controale fizice la o anumită distanţă de frontieră, urmate de monitorizarea anumitor mărfuri prin GPS.

"O ofertă mare şi importantă"

 

Bruxellesul a apreciat că sugestiile sunt inacceptabile în forma curentă, în timp ce Londra insistă că Uniunea trebuie să facă acum un compromis şi să ofere în schimb unele concesii.

Discuţiile au continuat luni, la cererea Regatului Unit. Secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay, s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulţi oficiali europeni, dar ambele părţi par să îşi fi menţinut poziţiile, menţionează Reuters. O sursă britanică de la Bruxelles a declarat că Londra a făcut "o ofertă mare şi importantă", dar acum Comisia Europeană trebuie să dea dovadă la rândul său de "dorinţa de a ajunge la un compromis"; în caz contrar Regatul Unit se va retrage din UE fără un acord.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27