UE cheamă Slovacia în instanță din cauza poluării aerului

UE cheamă Slovacia în instanță din cauza poluării aerului  /  Sursă foto: Pixaby
UE cheamă Slovacia în instanță din cauza poluării aerului / Sursă foto: Pixaby

Comisia Europeană aduce Slovacia în fața instanței la nivelul UE pentru o calitate slabă a aerului.

Comisia Europeană aduce Slovacia în fața instanței la nivelul UE pentru o calitate slabă a aerului. Potrivit Comisiei Europene, Bratislava nu a făcut suficient pentru a se asigura că țara nu depășește limitele permise pentru praful în aer (PM10). Ca răspuns, Ministerul Slovac al Mediului a declarat că lucrează deja la remedierea situației, numind procesul ca urmare a neglijării guvernului anterior.

„Slovacia nu respectă limitele zilnice pentru concentrațiile de PM10, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic din 2005”, a spus Comisia Europeană, adăugând că datele furnizate arată „depășirea sistematică a limitelor zilnice” în regiunea Banská Bystrica și aglomerarea Košice pentru cea mai mare parte a perioadei 2005-2009.

Slovacia nu se confruntă cu litigii pentru simplul fapt că a depășit valorile de poluare stabilite, ci pentru a nu se asigura că limitele au fost încălcate doar pentru "cel mai scurt timp posibil". Comisia a menționat că măsurile luate până acum de autoritățile slovace nu au fost nici la timp, nici eficiente pentru a reduce poluarea sub nivelul maxim permis.

Ministrul slovac al Mediului, Ján Budaj, a dat vina pe guvernele anterioare

"Acum trebuie să luăm măsuri mult mai puternice pentru a îmbunătăți calitatea aerului în Slovacia și pentru a evita depășirea standardelor de niveluri admisibile de poluare a aerului", a spus Budaj într-un comunicat de presă al ministerului. Actualul cabinet al premierului slovac Igor Matovič a preluat funcția în martie anul trecut.

Ministerul a declarat că a finalizat deja pregătirea unei noi legi privind protecția aerului și modificări în stabilirea tarifelor pentru poluarea aerului. Acesta a adăugat că proiectele din fondul planificat de reconstrucție al UE ar trebui să se concentreze și pe zona celor mai mari surse de poluare din țară.

Potrivit Comisiei Europene, poluarea aerului este cel mai semnificativ risc de mediu pentru sănătatea populației din blocul european. Agenția Europeană de Mediu (EEA) afirmă că o calitate slabă a aerului este responsabilă pentru aproximativ 400.000 de decese premature în Uniune în fiecare an, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel