UE cere Rusiei să ANULEZE recunoaşterea republicilor Donetsk şi Lugansk

Facebook Vladimir Putin
Facebook Vladimir Putin

UE cere Rusiei să anuleze decretul prin care recunoaşte aşa zisele republici independente Lugansk şi Donetsk. 

"Uniunea Europeană condamnă vehement decizia preşedintelui Vladimir Putin de recunoaştere a zonele neaflate sub control guvernamental Doneţk şi Lugansk ca entităţi independente şi de a trimite trupe în aceste zone. Această acţiune ilegală subminează şi mai mult suveranitatea Ucrainei şi independenţa ţării, fiind o încălcare severă a legislaţiei internaţionale şi a acordurilor, inclusiv a Cartei ONU a Actului de la Helsinki, a Cartei de la Paris şi a Memorandumului de la Budapesta", afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, conform unui comunicat vizualizat de Mediafax.

"Cerem Rusiei, ca parte implicată în conflict, să anuleze recunoaşterea entităţilor separatiste, să respecte angajamentele, legislaţia internaţională şi să revină la negocieri în Formatul Normandia şi în Grupul Trilateral de Contact. Le cerem tuturor celorlalte ţări să nu urmeze decizia ilegală a Rusiei de a recunoaşte independenţa proclamată a regiunilor. (...) Avertizăm Rusia să nu utilizeze noile acorduri cu aceste autoproclamate republici ca pretext pentru noi acţiuni militare în Ucraina", subliniază Josep Borrell Fontelles. 

Nave militare în Marea Baltică. Operațiunile sunt coordonate de la Londra

Un grup expediţionar internaţional coordonat de Marea Britanie va trimite nave militare în Marea Baltică, pentru exerciţii "preventive" în contextul tensiunilor cu Rusia, iar Guvernul de la Londra a decis impunerea unor sancţiuni împotriva Moscovei, scrie Mediafax. 

Forţa Expediţionară Comună (JEF), formată din Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Suedia şi Norvegia, a anunţat iniţierea unei serii de "activităţi militare integrate" cu forţe maritime, terestre şi aeriene.

"Vom efectua în scurt timp un exerciţiu demonstrativ privind libertatea de navigaţie în Marea Baltică. Toate activităţile militare rămân preventive şi proporţionate, fiind transmis mesajul de solidaritate, capabilitate şi determinare de a acţiona în mod solidar pentru securitatea şi stabilitatea regiunii", anunţă Ministerul britanic al Apărării, conform site-ului Politico.eu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel