UE a impus sancțiuni Beijingului. Oficiali chinezi, incluși pe „lista neagră“ pentru abuzuri ale drepturilor omului

UE a impus sancțiuni Beijingului. Oficiali chinezi, incluși pe „lista neagră“ pentru abuzuri ale drepturilor omului
UE a impus sancțiuni Beijingului. Oficiali chinezi, incluși pe „lista neagră“ pentru abuzuri ale drepturilor omului

Uniunea Europeană a impus sancțiuni dure Republicii Populare Chineze.

Uniunea Europeană a convenit, miercuri, să includă pe „lista neagră oficiali chinezi pentru abuzuri ale drepturilor omului“, potrivit unor diplomați europeni, primele sancțiuni împotriva Beijingului de la embargoul UE asupra armelor în 1989, după represiunea din Piața Tiananmen.

Ambasadorii UE au aprobat interdicțiile de călătorie și înghețarea activelor pentru patru persoane chineze și o entitate, ale căror nume nu vor fi făcute publice până la aprobarea oficială de către miniștrii de externe ai UE, pe 22 martie, ca parte a unei noi și mai ample liste de sancțiuni pentru drepturi.

În timp ce sancțiunile sunt în principal simbolice, adoptarea marchează o întărire semnificativă a politicii UE față de China, pe care Bruxelles a considerat-o de mult timp ca un partener comercial benign, dar acum o consideră un abuzator sistematic al drepturilor și libertăților de bază.

„Au fost adoptate măsuri restrictive împotriva încălcărilor grave ale drepturilor omului și a abuzurilor”, a spus un diplomat al UE.

China e acuzată de genocid împotriva uigurilor

Oficialii chinezi au fost acuzați de abuzuri ale drepturilor omului împotriva minorității musulmane uigure din China, au declarat pentru Reuters diplomați ai UE. Ei au spus că această mișcare reflectă profunda îngrijorare cu privire la uigurii din Europa, Statele Unite și Canada. Activiștii și experții ONU spun că cel puțin un milion de musulmani sunt reținuți în tabere în regiunea Xinjiang. Activiștii și unii politicieni occidentali acuză China că folosește tortură, muncă forțată și sterilizări.

În același timp, China neagă orice încălcare a drepturilor omului în Xinjiang și spune că taberele sale oferă pregătire profesională și sunt necesare pentru combaterea extremismului. Beijingul a invitat în numeroase ocazii ambasadorii UE în Xinjiang, dar trimisii spun că nu pot vizita în condițiile stricte și în monitorizarea stabilită de autoritățile chineze.

De asemenea, UE a solicitat eliberarea profesorului uighur Ilham Tohti, care a fost închis pe viață în 2014. El a primit premiul pentru drepturile omului al Parlamentului European în 2019. Lista completă a sancțiunilor UE, cu 11 nume aprobate de ambasadorii UE, include și oficiali din Rusia, Libia, Sudanul de Sud și Coreea de Nord, au spus diplomații, informează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel