Ľudovít Ódor, premier interimar în Slovacia. Csáky: Guvern marionetă al lui Caputova/ Fico: Este alegerea lui Soros

captură video Ľudovít Ódor
captură video Ľudovít Ódor

Guvernul interimar din Slovacia provoacă multe tensiuni în țară și generează opinii critice. 

Acest guvern va fi considerat de toată lumea ca fiind guvernul marionetă al lui Caputova şi va găsi o mie de motive să nu-l susţină, a subliniat scriitorul, fost vicepremier al Slovaciei, Pál Csáky, care a creionat dificultăţile cu care va trebui să se confrunte guvernul interimar slovac condus de Ľudovít Ódor. 

Portalul hirado.hu a relatat recent că guvernul tehnocrat va fi condus de actualul vicepreşedinte al Băncii Naţionale a Slovaciei, Ľudovít Ódor. În scurta istorie a Slovaciei se întâmplă pentru prima dată că ţara va fi condusă de un premier de naţionalitate maghiară, iar, potrivit unor informaţii de presă, ministrul Finanţelor al Cabinetului va fi Mihály Horváth, care este tot de naţionalitate maghiară.

Guvernul interimar este deja supus nenumăratelor critici. Potrivit lui Pál Csáky, scriitor şi politician maghiar din Slovacia, Ľudovít Ódor va trebui să guverneze împotriva curentului, iar fostul premier slovac Robert Fico crede că George Soros este cel care trage sforile în culise.

"Ľudovít Ódor este un excelent profesionist şi este potrivit pentru postul de premier. Mult mai mult decât Matovic sau Heger", a precizat pe pagina sa de socializare Pál Csáky în articolul său despre guvernul tehnocrat slovac. Însă, în opinia sa, primul premier de naţionalitate maghiară al Slovaciei va avea nevoie mai degrabă de simţ tactic politic decât de abilităţi profesionale.

Csáky a arătat care vor fi acele provocări din cauza cărora funcţionarea guvernului va fi dificilă. Aşa cum a subliniat, Slovacia este o democraţie parlamentară, astfel că şi Guvernul Ódor trebuie să aibă un program de guvernare şi să ceară încrederea Parlamentului.

Este un Guvern marionetă al lui Caputova?

"Acest guvern va fi considerat de toată lumea ca fiind guvernul marionetă al lui Caputova şi va găsi o mie de motive să nu-l susţină", a subliniat Pál Csáky, potrivit căruia, Ódor, care a fost un promotor al rigoarei bugetare, ar putea să aibă surpriza că, în timul guvernării sale, Parlamentul va risipi în continuare banii publici, citează Rador. 

"Se poate spune, desigur, că Slovacia (şi preşedintele ţării) au întreprins acest demers într-un mod amator şi necugetat", a afirmat Csáky, care s-a referit la guvernele tehnocrate din Cehia şi Ungaria, amintind că în Cehia, în 1997, pe baza unităţii politice - în care Josef Lux a jucat un rol-cheie - a fost numit un guvern interimar sub conducerea lui Josef Tosovsky, care a gestionat cu succes afacerile ţării doar o jumătate de an.

Bajnai a supravieţuit un an

Pál Csáky a amintit că analogia din Ungaria este oferită de guvernul lui Gordon Bajnai, care a stat la putere mai bine de un an. Numai că, înainte de preluarea postului de premier, Bajnai a cerut reprezentanţilor partidelor de guvernământ din Parlamentul ungar să se angajeze în scris că vor sprijini guvernul său interimar şi nu vor vota nicio propunere care nu va fi susţinută de el şi de guvernul său. Acest angajament a fost semnat de mai mult de cincizeci la sută dintre deputaţi. "Aşa a rezistat un an", a amintit Pál Csáky, care a precizat că în Slovacia nu este clar cum va reacţiona Parlamentul - care este complet dezintegrat - la guvernul condus de Ódor. "Pot veni valuri interesante", a anticipat scriitorul şi politicianul maghiar din Slovacia.

Fico susţine că sforile sunt trase de George Soros

Robert Fico, fost premier al Slovaciei, a criticat şi mai dur noul guvern tehnocrat, potrivit căruia Caputova doreşte să înfiinţeze un guvern marionetă controlat de George Soros, şi care va dori să fie pe placul elitei globale.

"Caputova este preşedintele intereselor străine", a precizat pe pagina sa de socializare preşedintele partidului Smer. "Guvernul interimar, în frunte cu Lajos Ódor, nu este propunerea preşedintelui Slovaciei, ci este alegerea lui Soros", susţine Fico.

"Ódor predă la Universitatea Central Europeană (CEU) din Viena şi a lucrat în preajma organizaţiilor Soros", a explicat Robert Fico, care l-a criticat aspru pe preşedintele ţării şi pe viitorul premier.

Preşedintele Slovaciei l-a acuzat pe Fico că a minţit şi a anunţat pe pagina sa de Facebook că îl va acţiona în instanţă pe fostul şef al guvernului slovac din cauza declaraţiilor sale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel