Urmărește emisiunea live


UDMR face orice pentru autonomie: au dat ordonanţă de urgenţă pentru a scoate documentele istorice din arhive

documente istorice
documente istorice

UDMR a propus un proiect de lege prin care documentele istorice păstrate în arhivele confesionale din Transilvania să fie restituite bisericilor unde au fost tipărite. Istoricul Zoe Petre consideră că un astfel de proces ar îngreuna foarte mult studierea documentelor istorice pentru că ar dura foarte mulţi ani. Practic prin această măsură UDMR ar dori ca documetele aflate la arhiva naţională şi la cele judeţene să fie redistribuite la bisericile maghiare şi astfel să îşi ateste pretenţia autonomiei.

"Acesta este de fapt primul pas al UDMR spre autonomia culturală. Această mutare a documentelor nu are nicio miză economică. E o obsesie extrem de păgubitoare a UDMR. Arhivele confesionale din Transilvania conţin în proporţie covârşitoare documente de caracter istoric pe care le înregistrau preoţii confesiunilor recunoscute. Prin spargerea arhivelor judeţene care ar rezulta de aici, este o calamitate, documentele nu ar mai fi accesibile vreme de ani şi decenii", a spus Zoe Petre.

În prima variantă propusă de UDMR legea a trecut de Senat, dar a picat la Camera Deputaţilor. "Colegii de la UDMR au o perseverenţă demnă de admirat şi de la care am avea ce să învăţăm. După ce a picat legea au dat în regim de urgenţă o hotărâre de Guvern la care au ataşat două anexe, care în mare prevedeau acelaşi lucru ca şi legea, dar mai puţin elaborat".

În Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor tema a fost intens discutată. Raluca Turcan, preşedintele de comisie, a spus că este de acord cu o astfel de lege, dar documentele să fie microfilmate înainte.

"Propunerea rămâne în picioare, iar dacă ea s-ar realiza ar trage procesul de studiu istoric cu 100 de ani în urmă", mai spune Zoe Petre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel