”Ucrainenii nu au voie să intre” afișat în vitrina magazinelor din Cehia, un Fake News. Proprietar: Sunt din Palestina, așa că știu ce înseamnă războiul

foto: Fake news viral pe rețelele sociale
foto: Fake news viral pe rețelele sociale

O dezinformare a devenit virală și a ajuns chiar și-n România. 

Informația - care este falsă - arată afișe care ar fi fost puse în vitrinele magazinelor din Cehia prin care ar fi interzisă intrarea ucrainenilor, sugerând infracționalitatea. În fapt, ”afișele” ar fi un fotomontaj, spune ferm proprietarul unuia din magazine, care dezvăluie că este un om care știe ce înseamnă războiul și nu ar putea face vreodată așa ceva. 

Aproape 7 milioane de oameni au plecat din Ucraina, jumătate mergând spre Polonia și aproape 1 milion au intrat în România. În aceste zile, un fake news circulă puternic în mediul online, dar și în media, cu privire la ucrainenii interziși în magazine din Cehia.

Cehia, ajutor uriaș pentru Ucraina

Republica Cehă a oferit Ucrainei vehicule, arme și alte ajutoare militare în valoare de peste 3,5 miliarde de coroane, a declarat ministrul Apărării, Jana Černochová, pentru televiziunea cehă. Černochová a spus că va propune livrări suplimentare în valoare de 600-700 de milioane de coroane. Ea a confirmat, de asemenea, că Republica Cehă trimite echipament militar greu în Ucraina.

”Ceea ce contează este ca ajutorul să fie continuu”, a spus Černochová. Ea a adăugat că Ministerul Apărării lucrează cu ambasada Ucrainei la Praga pentru a cumpăra arme și echipament militar din banii donați direct Ambasadei. Până acum, a primit în acest fel circa 1,2 miliarde de coroane prin donații.

Černochová a refuzat să confirme sau să infirme vestea că Republica Cehă a expediat elicoptere de luptă în Ucraina, după cum a declarat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. 

”Ucrainenii nu au voie să intre” - fake news

În acest timp, o dezinformare despre magazinele din Praga care interzic ucrainenii se răspândește online. 

Un magazin de îmbrăcăminte de lângă Karlínské s-a trezit în mijlocul unui scandal de dezinformare. Joi, un server local de știri a publicat pe rețelele sociale fotografii cu două magazine din Praga, care păreau să aibă semne ”Ucrainenii nu au voie să intre” în ferestre. Cu toate acestea, proprietarii ambelor magazine au spus că fotografia, distribuită pe scară largă pe rețelele sociale, este fotomontaj și că nu au atârnat acele afișe, a relatat Aktuálně.cz, conform variantei în engleză a expats.cz.

Vezi continuarea pe radiodcnews.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel