Ucraina, semnal privind posibilitatea unor negocieri cu Rusia despre Crimeea

Ucraina a transmis un semnal privind eventualele negocieri cu Federația Rusă în ceea ce privește Crimeea.

După ofensiva ucraineană de primăvară, planificată de multă vreme, Kievul ar putea fi dispus să negocieze cu Moscova situaţia Crimeei, a lăsat să se înţeleagă Andrii Sibiha, adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, conform Agerpres.

„Dacă reuşim să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi când vom fi la frontiera administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică pentru a discuta această problemă“, a declarat oficialul ucrainean conform cotidianului Financial Times, preluat joi de dpa. El a precizat că „asta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeei) de către armata noastră“.

Zelenski a respins până acum ideea unor negocieri cu ruşii, până la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, reaminteşte dpa.

Primul semnal de acest fel

Comentariile lui Sibiha sunt primul semnal din partea Ucrainei privind posibilitatea unui dialog, după ce negocierile pentru un armistiţiu s-au întrerupt acum un an, la scurt timp după invazia rusă.

Experţii militari apreciază, potrivit dpa, că Ucraina urmează să declanşeze în această primăvară o ofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate de ruşi; cea mai probabilă direcţie de atac este spre coasta Mării Negre, în sudul frontului, pentru a obţine o străpungere între forţele ruse. Nu este însă clar dacă armele primite de ucraineni din Occident sunt suficiente pentru succesul unei astfel de operaţiuni.

Având în vedere poziţia militară puternică a Rusiei în Crimeea, unii experţi occidentali se tem că o încercare a ucrainenilor de a recuceri teritoriile ocupate ar putea duce la o escaladare a războiului sau chiar l-ar provoca pe preşedintele rus Vladmiri Putin să recurgă la arme nucleare.

Moscova consideră Crimeea o parte a teritoriului Rusiei şi a insistat de multe ori că va apăra peninsula importantă strategic cu toate mijloacele de care dispune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel