Ucraina se bazează pe Franța pentru crearea unui tribunal care va judeca conducerea Rusiei pentru crimă de agresiune

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

La conferinţa "Scenarii posibile pentru urmărirea penală a Rusiei pentru crima de agresiune", desfăşurată la Paris, adjunctul şefului Biroului prezidenţial al Ucrainei a declarat că speră că Franța se va implica  pentru crearea unui tribunal care va judeca conducerea Rusiei pentru crimă de agresiune.

Ucraina contează pe participarea Franţei la crearea unui tribunal internaţional care va judeca conducerea politică a Rusiei pentru crimă de agresiune, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, citându-l pe adjunctul şefului Biroului prezidenţial, Andri Smirnov, care a luat cuvântul la conferinţa cu titlul "Scenarii posibile pentru urmărirea penală a Rusiei pentru crima de agresiune", desfăşurată la Paris, potrivit Rador.

"Îmi amintesc foarte bine cum Franţa a fost una dintre primele ţări care ne-a trimis o echipă puternică de experţi, echipe de criminalişti, criminologi, balisticieni, care au văzut cu proprii ochi toată grozăvia care s-a întâmplat la Bucea, Irpin, iar astăzi se întâmplă în regiunea Harkov. Şi, prin urmare, sperăm foarte mult că ţara dumneavoastră va da dovadă încă o dată de leadership şi va deveni unul dintre principalii noştri parteneri în problema înfiinţării tribunalului", a declarat Andri Smirnov.

Cu cât mai repede va fi creat un astfel de tribunal pentru a aduce în faţa justiţiei conducerea politică de vârf a Rusiei, cu atât mai repede va domni pacea mondială, consideră oficialul ucrainean.

"Astăzi, de fapt, facem istorie. Căutăm un răspuns la o întrebare cheie fundamenntală: cum să urmărim în justiţie conducerea puterii agresoare pentru simplul fapt că a atacat Ucraina? Iar răspunsul la această întrebare depinde în mod direct de curajul nostru, curajul de a spune lucrurilor pe nume", a mai spus Andri Smirnov.

Tribunalul Internaţional Special pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei este un organism judiciar internaţional separat, care urmează să judece conducerea politică şi militară a Rusiei pentru comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei. Acesta este un proiect pe care Ucraina încearcă să îl implementeze împreună cu statele partenere.

Citește și:

Lista țărilor în care ar putea fugi Putin dacă va trebui să plece din Rusia. Ungaria se află pe listă, dar nu pare cea mai bună opțiune. Să fie Elon Musk salvarea lui?

Odată cu invazia sa brutală a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin s-a făcut pe sine și pe acoliții săi vulnerabili în fața urmăririi penale pentru crime de război – și ei știu asta.  Dacă asculți discursuri, conferințe de presă și apariții în mass-media ale experților și personalităților politice din Rusia, vei auzi o teamă ascunsă de a ajunge la un "tribunal" – așa cum a făcut fostul lider iugoslav Slobodan Milošević.

Pe măsură ce efortul de război al Kremlinului cedează în fața contraatacurilor aprige ale Ucrainei, iar șansele de victorie se micșorează și riscul de schimbare a regimului crește. Putin și prietenii săi trebuie să ia în considerare cu siguranță strategiile lor în cazu plecării de la putere.

Un potențial proces pentru crime de război

Politico a discutat cu Christine Van den Wyngaert, fost judecător la Curtea Penală Internațională de Justiție (CPI) de la Haga, una dintre instanțele care investighează atrocitățile comise în Ucraina. Van den Wyngaert, care este acum un specialist al procurorului CPI Karim Khan, a spus că orice potențial proces pentru crime de război va fi probabil prelungit și stufos, dar perioada ar putea scurtată datorită echipei CPI care colectează deja dovezi pe teren.

Van den Wyngaert a spus că doar implicarea în atrocitățile de la Bucea, unde au fost descoperite gropi comune și cadavre după retragerea Rusiei, ar fi probabil suficientă pentru o pedeapsă pe viață, în cazul în care CPI va pune mâna pe vinovați... mai mult AICI.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel