Ucraina și-a ales noul președinte. Victorie zdrobitoare în primul tur

Miliardarul Petro Poroșenko a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina în primul tur, obținând un scor de peste 50%, arată două exit-poll-uri, transmite AFP.

Ce spun cele două exit-poll-uri realizate în Ucraina, potrivit presei ucrainene:

• primul, realizat de un consorțiu de institute, care include Fundația Inițiativelor Democrate, Institutul Internațional al Kievului pentru Sociologie și centrul Razumkov și care a intervievat 17.000 de electori, dă următoarele rezultate: Poroșenko - 55,9%, Timoșenko - 12,9%, Oleg Lyshako 0 8%

• al doilea exit-poll, realizat de patru posturi TV, 1+1, ICTV, Ucraina și Inter pe un eșantion de 20.000 de respondenți, oferă următoarele rezultate: Poroșennko - 57,8%, Timoșenko - 12,8%, Lyashko - 8,6%

Victoria lui Petro Poroșenko nu este o surpriză, ci confirmă prognozele electorale din timpul campaniei din Ucraina, care nu-i dădeau nicio șansă mult mai celebrei și mai controversatei Iulia Timoșenko, fost premier al Ucrainei în timpul administrației pro-occidentale (2005 - 2010).

Poroșenko a făcut declarații de presă imediat după afișarea exit-pollurilor, în cadrul cărora a precizat că Ucraina nu va recunoaște niciodată anexarea Crimeii și că prima sa vizită în calitate de președinte o va efectua în regiunea estică Donbas. 

Citește și: Cine este Petro Poroșenko, noul președinte al Ucrainei

O luptă mai strânsă între Poroșenko și Timoșensko ar fi condus la un al doilea tur, care era programat pentru 15 iunie.

Miliardarul, supranumit "Regele Ciocolatei" pentru că și-a ridicat averea din afaceri cu dulciuri, va fi al cincilea președinte al Ucrainei. 

Prezența la vot în Ucraina a fost foarte ridicată, în ciuda tensiunilor și amenințărilor din Estul Ucrainei. Potrivit relatărilor reporterilor din Ucraina, separatiștii pro-ruși din regiunile estice ale Ucrainei au împiedicat oamenii să meargă la urne, dar mulți ucraineni au sfidat amenințările și și-au exercitat dreptul democratic. Unii dintre ei au purtat chiar haine tradiționale ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel