Ucraina face tot posibilul să-i elibereze pe britanicii condamnați la moarte de Kremlin

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Ucraina va încerca să elibereze prin schimb de prizonieri doi britanici capturați de separatiștii pro-ruși.

Ambasadorul Kievului în Marea Britanie a spus că Aiden Aslin și Shaun Pinner au fost o țintă din cauza sprijinului Londrei pentru Ucraina.

Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Nottinghamshire, și Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Bedfordshire, slujeau ambii în forțele armate ucrainene din Mariupol în momentul capturarii lor.

Aceștia au fost condamnați la moarte împreună cu un al treilea bărbat, cetățeanul marocan Saaudun Brahim, de către conducătorii Republicii Populare Donețk, pro-ruse, o entitate separatistă din estul Ucrainei recunoscută doar de Moscova.

Aceștia au fost găsiți vinovați de „comiterea de acțiuni care vizează preluarea puterii și răsturnarea ordinii constituționale a Republicii Populare Donețk” într-o instanță care nu este recunoscută la nivel internațional.

RIA Novosti a spus că cei trei sunt pregătiți să înfrunte un pluton de execuție.

Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei, a spus: „Va fi un schimb. Întrebarea importantă este care va fi prețul pentru asta”

El a spus pentru BBC că bărbații sunt „oamenii noștri” și au fost contractați cu armata ucraineană. Propaganda pro-rusă a încercat să-i înfățișeze drept mercenari străini.

„Ne așteptăm ca rușii să-și amintească că aceștia sunt oamenii noștri, acum sunt prizonieri de război și ar trebui tratați ca prizonieri de război – în același mod în care îi tratăm pe rușii care sunt în captivitatea noastră”, a spus el.

Tobias Ellwood, deputat conservator, a spus că Marea Britanie trebuie să-și țină „picioarele pe pământ” în privința sentintelor și se așteaptă ca „o imagine de ansamblu să fie în joc aici, este vorba despre Rusia care încearcă să revendice partea de est a Ucrainei pentru pe termen lung” și se preconizează că va avea loc un schimb de prizonieri.

Soția domnului Pinner a criticat „procesul absurd și cinic”, avertizând că propaganda lui Putin nu se va încheia prea curând.

Larysa Pinner, originară din Ucraina, a spus că soțul ei este un „războinic”.

Ea a spus într-o postare pe Facebook: „Înțelegem cu toții că propaganda rusă folosește acest caz la maximum, iar acest circ va continua mult timp. Încă mă rog ca războinicii noștri să poată îndura toate acestea!”

Ce doi britanici și marocanul capturați de Rusia sunt condamnați la moarte

Doi combatanţi britanici şi unul marocan, care au luptat alături de trupele ucrainene împotriva celor ruse şi au fost luaţi prizonieri în estul Ucrainei, au fost condamnaţi joi la moarte de justiţia separatiştilor proruşi din provincia Doneţk, transmit agenţiile de presă ruse, citate de AFP, Reuters şi EFE.

Curtea supremă a Republicii populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi că au participat la lupte ca mercenari, notează agenţia TASS.

Aceasta mai transmite că cei trei combatanţi vor înainta recurs. Ei trebuie să facă acest lucru în termen de o lună.

Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, a activat mai mulţi ani în armata ucraineană şi a fost capturat în timpul asediului rus asupra oraşului Mariupol.

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, s-a înrolat în armata ucraineană în 2018 şi a fost de asemenea luat prizonier la Mariupol.

Într-un mesaj difuzat de televiziunea rusă la jumătatea lunii aprilie, cei doi prizonieri britanici i-au cerut premierului Boris Johnson să încerce eliberarea lor în schimbul politicianului ucrainean prorus Viktor Medvedeciuk, arestat de autorităţile de la Kiev.

Familiile celor doi soldaţi şi guvernul de la Londra au cerut autorităţilor ruse să-i trateze conform Convenţiei de la Geneva.

La puţin timp după invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii străini cu pregătire militară să vină în Ucraina în legiunea internaţională a voluntarilor pentru a ajuta la apărarea acestei ţări.

Rusia a avertizat atunci că mercenarii străini capturaţi de trupele sale nu vor beneficia de prevederile Convenţiei de la Geneva.

Guvernul de la Londra şi-a manifestat preocuparea după anunţul condamnării celor doi britanici.

Suntem, evident, profund preocupaţi. Am spus mereu că prizonierii de război nu trebuie să fie exploataţi în scopuri politice, a transmis purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson, adăugând că, în conformitate cu Convenţia de la Geneva, prizonierii de război nu trebuie judecaţi pentru participarea la ostilităţi.

Şi şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a condamnat sentinţa, pe care a descris-o drept o farsă judiciară fără absolut nicio legitimitate, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel