Ucraina ar fi plasat mai multe comenzi de armament în România. Chirieac: Eu nu știu ca țara noastră să mai producă armament performant. Nu s-a investit de 30 de ani

Ucraina ar fi plasat mai multe comenzi de armament în România. Bogdan Chirieac: Eu m-aș bucura să fie așa, dar... / Foto: Pixabay, de qimono
Ucraina ar fi plasat mai multe comenzi de armament în România. Bogdan Chirieac: Eu m-aș bucura să fie așa, dar... / Foto: Pixabay, de qimono

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat informația potrivit căreia Ucraina ar fi plasat mai multe comenzi de armament în România.

Ministrul Apărării din Ucraina a anunțat că a plasat mai multe comenzi de armament în România și în alte câteva țări. Anunțul oficialului ucrainean a fost făcut după ce autoritățile române au refuzat, în nenumărate rânduri, să discute public despre eventualele livrări de armament pentru Ucraina, relatează Realitatea Plus. Ucraina ar urma să primească arme și muniție pe parcursul fiecărei luni, începând de anul următor, a anunțat oficialul ucrainean.

Acesta spune că au fost plasate comenzi nu doar în Statele Unite ale Americii, ci și în Germania, Franța, Slovacia, Cehia, România și alte țări. Totodată, ministrul Apărării din SUA a declarat că cel puțin șase țări au anunțat că vor ajuta mai mulți militari ucraineni.

Bogdan Chirieac: Nu văd ce muniție poate să-i dea România Ucrainei

În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat cum poate fi interpretată acest anunț al ministerului ucrainean, în contextul în care, până acum, România a susținut că nu livrează armament, ci doar echipament militar Ucrainei.

"Eu m-aș bucura să fie așa. Să nu fie cumva referință la ceva servicii pe care le poate face România în privința mentenanței, în special pentru elicoptere sau pentru avioane. Aerostar Bacău face mentenanța pentru F16 românești și cred că mai pot face mentenanță și pentru Medium. Brașovul poate face pentru elicopetere de tip Puma, că noi nu avem elicopeterele rusești. Dar, altminteri, cu toată dragostea, eu nu știu ca România să mai producă armament performant pe care să și-l dorească Ucraina.

Nu s-a investit de 30 de ani. Cu noile contracte de armament înțeleg că s-au făcut niște aranjamente să producă și în România câteva ceva. Eu nu cred că se vor realiza de azi pe mâine, iar România nu are fabrică de praf de pușcă. Praful de pușcă, știți bine - am aflat și noi cu surprindere când a început războiul - se importa din Serbia și cred că, în continuare, se importă tot de acolo. Deci nu văd ce muniție poate să-i dea România Ucrainei. Poate cartușe de 7/62 mai vechi.

Altminteri, ce avem noi - tancuri - știți bine că Ucraina le-a refuzat, că au spus că sunt total incompatibile pe câmpul de luptă cu ce au dânșii, deci sunt prea înapoiate. De avioane nu poate fi vorba, că MIG-urile noastre, știți bine, cad fără niciun ajutor rusesc sau fără artilerie aeriană, deci sursa de zbor este oricum epuizată. F16 nu e cazul, deoarece pregătirea piloților durează ani de zile - am înțeles că cinci ani - și suntem în proces. Nu avem piloți pentru cele 32 de avioane pe care le vom aduce din Norvegia", a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel