Ucraina anunță că a fost atacată de separatiștii din est, susținuți de Moscova 

Locuitorii din autoproclamatele republici Doneţk şi Luhansk pot obține pașapoarte rusești
Locuitorii din autoproclamatele republici Doneţk şi Luhansk pot obține pașapoarte rusești

Ucraina acuză separatiştii susţinuţi de Moscova că încalcă aproape zilnic acordul de încetare a focului încheiat în 2020 și că astăzi trupele militare au fost atacate. Armata ucraineană este în conflict cu separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că separatiştii din estul ţării i-au atacat trupele cu mortiere şi arme antitanc, ucigând un soldat. De asemenea, Ucraina acuză separatiştii susţinuţi de Moscova cî încalcă aproape zilnic acordul de încetare a focului încheiat în 2020, notează Le Figaro.

Armata ucraineană a declarat că atacul a început de la o locaţie aflată lângă centrul administrativ al separatiştilor din Doneţk şi a adăugat că trupele ucrainene au ripostat.

Armata ucraineană este în conflict cu separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea. După apariţia violenţelor la începutul acestui an, Rusia a adunat 100.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei, punându-se problema unei escaladări semnificative a conflictului. La scurt timp, Moscova a anunţat retragerea acestor trupe.

Moscova a susţinut întotdeauna că sprijinul său pentru regiunile separatiste a fost pur politic, în timp ce Kievul şi aliaţii săi occidentali denunţă trimiterea de trupe şi arme la Moscova.

Conflictul a luat până acum peste 13.000 de vieţi, relatează Mediafax.

Alegerile din regiunile separatiste, o problemă imediată pentru Ucraina

 Kievul nu va denunţa acordurile de la Minsk, dar consideră că este absurd să le implementeze în forma în care acestea sunt la ora actuală, a declarat vineri secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (SNBO), Aleksei Danilov, citat de agenţiile de presă Ukrinform şi Ukrainska Pravda.

"Noi nu le vom denunţa. Trebuie să lucrăm cu acordurile de la Minsk, nu există altele. Dar trebuie să se înţeleagă că nu le putem implementa în forma în care acestea sunt la ora actuală", a afirmat oficialul ucrainean, insistând că o serie de prevederi ale acestor acorduri sunt inacceptabile pentru ţara sa.

Este "un nonsens" ca autorităţile de la Kiev să organizeze alegeri locale în conformitate cu legislaţia Ucrainei în teritoriile controlate de separatiştii proruşi în Doneţk şi Lugansk (Donbas), "în prezenţa acolo a tancurilor ruseşti, a generalilor şi ofiţerilor ruşi", a afirmat Aleksei Danilov, referindu-se la una dintre prevederile acordului de la Minsk, încheiate în 2015 cu scopul de a pune capăt violenţelor în estul ţării.

"Nu putem face asta şi trebuie să o spunem răspicat şi deschis", a afirmat înaltul responsabil ucrainean, subliniind că Ucraina nu poate implementa în prezent acordurile de la Minsk în forma în care au fost semnate în 2015 (de Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) din cauza "unor circumstanţe şi evenimente intervenite între timp".

"Oare în acordurile de la Minsk se stipulează ca Putin (Vladimir, preşedintele rus) să emită paşapoarte ale Federaţiei Ruse pentru 650.000 de ucraineni din estul Ucrainei? Nu, nicăieri în acordurile de la Minsk nu veţi găsi scris aşa ceva. Deci cine vor fi cei care vor organiza alegeri acolo? Oare cetăţenii cu paşapoarte ruseşti vor vota în conformitate cu legislaţia ucraineană? Ei bine, aceasta este complet absurd!", a declarat secretarul SNBO într-o emisiune la postul de televiziune "1+1".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel