Ucraina acuză Rusia de invazie armată: Lucrează la scenariul Abhazia

Ministerul de Externe de la Kiev denunță încălcarea spațiului aerian al Ucrainei de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze. Președintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turchynov, a vorbit la Kiev despre "agresiuni" ale Rusiei și i-a cerut președintelui Vladimir Putin să înceteze provocările.

"Ne provoacă într-un conflict armat", a spus Turchynov, citat de The Guardian. "Potrivit surselor noastre, lucrează la scenarii asemănătoare episodului Abhazia, atunci când au provocat un conflict și apoi au început anexarea teritoriului", a mai afirmat președintele ad-interim.

Tancurile rusești au pătruns în 2008 în provinciile separatiste georgiene Abhazia și Osetia de Sud, unde majoritatea populației este formată din etnici ruși. Situația demografică este comparabilă cu cea din peninsula ucraineană Crimea. Rusia și-a justificat intervenția militară susținând că trupele rusești de menținere a păcii au fost atacate de georgieni.

Mai devreme în cursul zilei de astăzi, ministrul ucrainean de Interne interimar, Arsen Avakov, a acuzat forţele ruseşti de "invazie armată şi ocupaţie" după preluarea controlului, în cursul nopţii, asupra a două aeroporturi din Crimeea, dintre care unul militar, de către persoane înarmate, relatează AFP.

Peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean, citat de AFP.

În acest timp, "ministerul ucrainean de Externe a protestat, într-o notă trimisă Rusiei, faţă de încălcarea spaţiului aerian ucrainean, cerând revenirea imediată a militarilor şi a elicopterelor în baze", precizează Ministerul de Externe de la Kiev, citat de Mediafax.

Ucraina denunţă nerespectarea de către Rusia a acordului din anul 1997 care stabileşte reguli pentru flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol din Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel puţin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri în regiunea autonomă ucraineană Crimeea.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, vineri seară, o reuniune privată urmată de consultări, pe tema crizei din Ucraina.

"Reuniunea va începe la ora 15.00 (22.00, ora României)", a anunţat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel