Ucraina ia trei decizii radicale care vizează Rusia, după pierderea Crimeii

Ucraina vrea să părăsească CIS (Commonwealth-ul Statelor Independente), să impună un regim de vize pentru cetățenii Rusiei și cere Națiunilor Unite să transforme Crimeea în zonă demilitarizată, transmite Russia Today.

Măsurile Guvernului de la Kiev survin la o zi distanță de la încorporarea peninsulei Crimeea în teritoriul Rusiei, acțiune condamnată de Occident ca fiind ilegală. Acestea au fost anunțate, miercuri, de către șeful Consiliului de Apărare și Securitate Națională, Andrey Parubiy, în timpul unei declarații de presă susținută la Kiev.

De la dizolvarea URSS, în 1991, cetățenii ucraineni și cei ruși au putut călători liber unii în țara celorlalți. 

Executivul Ucrainei nu a explicat decizia de a impune Rusiei un regim de vize, deși o astfel de măsură riscă să-i irite pe locuitorii din Estul fostei republici sovietice, mulți dintre ei filoruși.

Parubiy a mai spus că Ucraina va face apel la ONU pentru a transforma Crimeea în zonă demilitarizată. Mandate similare ale Națiunilor Unite există în zone situate între Coreea de Nord și Coreea de Sud sau Turcia și Cipru.

Ideea creării CIS-ului era aceea de a păstra legături economice și de securitate între fostele republici sovietice după ce acestea au devenit state independente, în 1991. Formatul a inclus inițial 12 țări, dar Georgia s-a retras după conflictul din 2008 din provinciile separatiste Osetia de Sud și Abhazia.

Majoritatea membrilor CIS au rămas neutrii în fața incursiunii militare a Rusiei în Ucraina. Kazakhstan, Belarus și Azerbaijan au preferat să se abțină, cea mai îndrăzneață poziție fiind cea a Kyrgyzstan-ului, care a condamnat "orice acțiune care vizează destabilizarea situației din Ucraina" și a făcut apel la Carta Națiunilor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel