UPDATE: Bilanțul oficial al civililor masacrați în Ucraina a crescut la 410

Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Distrugeri urbane provocate de invadatorul rus în Ucraina. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Soldații ucraineni au reluat controlul orașului Bucea, însă descoperirile făcute le-a întors stomacul pe dos.

UPDATE 2: 

Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters.

"Experţii medico-legali au examinat deja 140", a adăugat ea în cadrul unei emisiuni transmise de mai multe posturi de televiziune ucrainene.

UPDATE: 

Ministerul rus al Apărării a negat afirmațiile Ucrainei potrivit cărora sute de civili au fost uciși de soldații ruși la Bucea.

Ministerul rus al Apărării a declarat, potrivit Sky News, că numeroasele fotografii și videoclipuri publicate de Ucraina sunt o „provocare", susținând că toate unitățile sale au părăsit orașul miercuri, transmite Mediafax.

Mai multe cadavre ale unor bărbați civili au fost găsite sâmbătă pe o stradă din Bucea, oraș din nord-vestul Kievului. Un jurnalist ucrainean spunea că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

CNN menționa, citând oficiali și martori, că ar fi vorba despre cadavrele a aproape 300 de civili uciși de trupele rusești în Bucea.

Știrea inițailă

Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună la Bucea, oraş din regiunea Kiev unde forţele ucrainene au preluat din nou controlul în această săptămână, a declarat duminică Serhii Kapliceni, şeful echipelor locale de salvare, arătând locul jurnaliştilor AFP. Cele puţin zece cadavre erau vizibile, unele doar parţial îngropate, precizează agenţia franceză de presă.

"Aici, în acest mormânt lung, sunt îngropate 57 de persoane", a spus Kapliceni, care coordonează operaţiunea de recuperare a cadavrelor.

Antony Blinken, reacție după descoperirea odioasă

Imaginile cu numărul mare de ucraineni morţi în oraşul Bucea din regiunea Kiev, descoperiţi de forţele ucrainene după retragerea trupelor ruse, sunt o "lovitură în stomac", iar aceasta "trebuie să înceteze", a declarat duminică, într-un interviu pentru CNN, secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit AFP şi Reuters.

"Nu putem normaliza acest lucru. Este realitatea a ceea ce se întâmplă în fiecare zi, atât timp cât brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă", a spus şeful diplomaţiei americane. El a reafirmat că SUA vor contribui la "documentarea" eventualelor "crime de război" pentru ca vinovaţii "să fie traşi la răspundere".

Și Jens Stoltenberg a comentat situația

Crimele asupra civililor imputate armatei ruse la Bucea, în apropiere de Kiev, sunt "oribile", a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a denunţat "o brutalitate fără precedent în Europa în ultimele decenii", relatează AFP.

"Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte şi ucişi. Acest lucru scoate în evidenţă importanţa de a pune capăt războiului", a spus el la postul american de televiziune CNN.

Întrebat despre plecarea trupelor ruse din regiunea Kiev, despre care forţele ucrainene au spus că au recucerit-o, el s-a arătat prudent.

"Nu trebuie să fim foarte optimişti", deoarece "ne temem de o potenţială înmulţire a atacurilor, în special în sud şi în est", a declarat Stoltenberg

Human Rights Watch acuză crime de război

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) afirmă că a documentat "aparente crime de război" comise de forţele militare ruse în rândul civililor din Ucraina, relatează Reuters.

HRW precizează într-un comunicat că a descoperit "mai multe cazuri în care forţele militare ruse au comis încălcări ale legilor războiului" în regiuni controlate de ele în Ucraina, cum ar fi Cernigău, Harkov şi Kiev.

Comunicatul, făcut public la Varşovia, vine la o zi după ce au fost descoperiţi civili morţi pe străzile din oraşul ucrainean Bucea, la trei zile după ce armata rusă s-a retras după o ocupaţie de circa o lună asupra unei zone de circa 30 de km la nord-vest de Kiev.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns încă duminică unei solicitări transmise de Reuters de a comenta informaţiile despre cadavrele găsite la Bucea şi comunicatul HRW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel