Ucraina: OSCE apreciază modul de derulare a alegerilor legislative, care au fost 'competitive' şi au respectat libertăţile fundamentale

Alegerile parlamentare din Ucraina au fost 'competitive şi libertăţile fundamentale în general respectate', a precizat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care a monitorizat independent votul, relatează dpa. 

'Procesul de votare a fost transparent şi bine organizat, iar numărătoarea voturilor a fost şi ea transparentă', a declarat Albert Jonsson, din cadrul Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului, în cadrul unei conferinţe de presă. Ca un aspect negativ OSCE a menţionat faptul că media au fost părtinitoare în perioada ce a precedat alegerile, vorbind despre 'concentrarea extremă a proprietăţii' asupra canalelor de televiziune.

'Cumpărarea de voturi a fost un motiv serios de îngrijorare pentru observatorii internaţionali şi a dus la cel puţin 125 de investigaţii penale', a precizat OSCE într-un comunicat. Cadrul legal pentru finanţarea campaniei electorale din Ucraina 'nu asigură transparenţă sau posibilitatea tragerii la răspundere', se mai menţionează în textul citat. Acesta 'le permite marilor donatori să influenţeze excesiv politica printr-un sistem de clientelism şi patronaj', mai notează OSCE.

Cinci partide vor intra în parlamentul de la Kiev după alegerile legislative desfăşurate duminică în Ucraina, transmite DPA. După numărarea a peste jumătate din voturi, partidul prezidenţial Slujitorul Poporului este creditat cu circa 40% din voturi. Formaţiunea preşedintelui Volodimir Zelenski şi-a luat numele de la un show de televiziune de mare succes, care l-a propulsat pe fostul actor în funcţia de şef al statului. La mare distanţă, pe locul al doilea, s-a clasat conform rezultatelor parţiale alianţa Platforma de Opoziţie - Pentru Viaţă, cu 13% din voturi, considerată apropiată de Moscova, care încearcă să remedieze relaţiile bilaterale compromise de ocuparea Crimeii de către Rusia, în urmă cu cinci ani. Liderul coaliţiei, Viktor Medvedciuk, a fost apreciat de preşedintele rus Vladimir Putin şi de premierul Dmitri Medvedev după întâlnirile din Rusia, înaintea alegerilor.

Al treilea este partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko; pe locul patru - formaţiunea fostei şefe a guvernului, Iulia Timoşenko; pe cinci, cu numai un procent peste pragul de reprezentare de 5%, partidul vedetei rock Sviatoslav Vakarciuk. Duminică, Zelenski a susţinut că nu are în vedere formarea unei coaliţii cu niciun reprezentant al fostei conduceri de la Kiev. După publicarea rezultatelor unor sondaje la ieşirea de la urne, el a sugerat că l-ar putea totuşi invita pe Vakarciuk să negocieze o alianţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel