Ucigașii jurnalistului Jamal Khashoggi, formați în SUA. Instrucție paramilitară

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Mai mulţi dintre membrii comandoului care l-a ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi în 2018 au fost instruiţi în SUA. 

Critic faţă de puterea saudită după ce a fost un apropiat al acesteia, Jamal Khashoggi, rezident în SUA şi cronicar al cotidianului Washington Post, a fost asasinat pe 2 octombrie 2018 la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, de o echipă de agenţi veniţi din Arabia Saudită. Printre aceşti agenţi, afirmă cotidianul new-yorkez, patru au fost formaţi de un grup privat american de securitate, Tier 1 Group, pe baza unei autorizaţii acordată iniţial de administraţia lui Barack Obama în 2014. Această formare a continuat cel puţin până la începutul mandatului lui Donald Trump, precizează NYT.

Cei patru, instruiţi în 2017



Publicaţia americană citează un document furnizat administraţiei Trump de un înalt responsabil al companiei-mamă a Tier 1 Group, fondul de investiţii Cerberus, într-un moment în care acesta era audiat de o comisie parlamentară după ce a fost propus de Donald Trump pentru postul de ministru al apărării.

În acest document scris, Louis Bremer confirmă că Tier 1 Group a furnizat o instrucţie agenţilor saudiţi, însă insistă asupra faptului că antrenamentul era "de natură protectivă" şi "fără nicio legătură cu odioasele lor acte ulterioare".

Bremer precizează în acest document, adaugă NYT, că cei patru membri ai comandoului au trecut prin instrucţie în 2017 şi că doi dintre ei participaseră deja la o primă versiune a formării, din octombrie 2014 până în ianuarie 2015. Contactat de AFP, Departamentul de Stat american a declarat că nu poate comenta aceste informaţii, îndemnând în acelaşi timp la "o utilizare responsabilă (...) a echipamentelor şi antrenamentelor militare americane".

"Actuala administraţie (...) examinează răspunsurile potrivite atunci când intervin încălcări", a subliniat în acest comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Potrivit unui raport american dat publicităţii în februarie, şapte membri ai unei unităţi de elită însărcinată cu protecţia prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, făceau parte din comandoul ce l-a ucis pe Jamal Khashoggi. NYT nu precizează dacă cei patru agenţi formaţi în SUA făceau parte din această unitate.

Trupul jurnalistului disident, dezmembrat la faţa locului, nu a fost găsit niciodată.

După ce negase iniţial asasinatul, Riadul a declarat apoi că acesta fusese comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. La finalul unui proces opac în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi trei la pedepse cu închisoarea, însă pedepsele capitale au fost ulterior comutate, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel