Ucigașii, bătăușii și violatorii scapă de pușcărie. Vezi cum

violenta-in-familie
violenta-in-familie

De la 1 februarie, violatorii, ucigașii și bătăușii scapă de instanță. Femeile violate şi victimele vătămărilor corporale vor fi obligate să treacă pe la mediator înainte de a depune plângere penală. Mediatorul facilitează împăcarea părților prin compensarea materială a victimei. Astfel, infractorii scapă de pușcărie.

Legea medierii, prin ultimele sale modificări, obligă, de la 1 februarie, apelarea la mediator înainte de acţiunea în instanţă. Acum, medierea în sine nu este obligatorie, ci doar prezentarea la un specialist. După prezentare, dacă părţile decid totuşi să apeleze la judecător, mediatorul emite un certificat de informare pe care aceştia trebuie să-l prezinte la tribunal. Fără acest certificat, acţiunea în instanţă va fi respinsă ca inadmisibilă.

Una dintre infracțiunile care se supune acestei legi este violul. Astfel, violatorul scapă prin mediere și prin despăgubiri. Zeno Şuştac, vicepreşedinte al Consiliului de Mediere, precizează că este vorba doar despre violul "simplu". “Este vorba doar despre violul simplu, atunci când acesta nu este săvârşit de mai multe persoane, când nu este şi incest, când nu are urmări medicale sau când nu este urmat de sinuciderea victimei”.

Printre infracţiunile care pot dispărea prin mediere se mai află vătămările corporale din culpă, lovirile şi alte violenţe, abuzul de încredere, distrugerea, gestiunea frauduloasă, abandonul de familie, violarea de domiciliu, precum şi furturile între soţi, specifică ziarulring. “Deşi acordul de mediere nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor în care victima îşi pierde viaţa, acesta poate fi extrem de folositor pentru cel care comite o faptă de acest gen”, a mai afirmat Zeno Şuştac.

În ciuda calității de mediator, Zeno Șuștac face o afirmație care ridică grave semne de întrebare asupra imparțialității sale:  “Am observat, din practica mea de avocat de drept penal, că de multe ori violul este folosit ca modalitate de şicanare pentru a leza imaginea celui acuzat.” 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel