UBB, prima universitate din România, conform unui top internațional

Scutaru Cristina / 12 sep 2017 / 14:21 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Universitatea Babeș-Bolyai își menține poziția printre cele mai bune 5% universități ale lumii, conform clasamentelor internaționale ale universităților de referință în mediul academic european și internațional.

Potrivit unui comunicat de presă, UBB este singura universitate din România prezentă în Academic Ranking of World Universities/ARWU — cunoscut și ca rankingul Shanghai al universităților, considerat cel mai vechi și cel mai prestigios clasament internațional al universităților prin prisma indicatorilor de excelență — de educație și de cercetare — folosiți în analiză. În acest clasament, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă poziția 601-700 la nivel internațional.

În ceea ce privește rezultatele pe domenii, conform Clasamentului Shanghai, UBB se află pe poziția 201-300 la Matematică, în timp ce la Inginerie Mecanică UBB ocupă locul 37 din 300 de poziții incluse în clasament.

''UBB a pătruns, în premieră în țară, într-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internaționale ale universităților — ARWU/Shanghai—, ceea ce este un lucru încurajator. Performanța UBB este notabilă și în celelalte clasamente, ocupând în toate clasamentele locul 1 în țară (cu o singură excepție, clasamentul SCImago, unde ocupăm locul 2 în țară). Poziția obținută de UBB în domeniul ingineriei mecanice, în clasamentul ARWU/Shanghai — locul 37 în lume din 300 de poziții (locul 1 este ocupat de Cambridge University) — este una de excepție, universitatea noastră aflându-se astfel în fața unor universități de marcă, precum Columbia University (51-75), Oxford University (51-75), Pennsylvania State University (51-57) etc.'', a declarat Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

[citeste si]

În Times Higher Education Ranking/THE, unul din cele mai complexe clasamente internaționale ale universităților, combinând criterii academice legate de educație, cercetare, relația cu mediul socio-economic și internaționalizare, UBB se află pe prima poziție la nivel național, respectiv pe pozițiile 601-800 la nivel internațional.

Alte patru universități din România sunt clasate pe pozițiile 801-1000 în același clasament: Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iași, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie ''Grigore T. Popa'' din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara.

University Ranking by Academic Performance/URAP, un clasament internațional al universităților focalizat pe activitatea de cercetare de prestigiu, poziționează și el Universitatea Babeș-Bolyai pe primul loc între universitățile românești.

În clasamentul URAP, UBB ocupă poziția 728 la nivel internațional, în timp ce Universitatea Politehnica din București se află pe poziția 751, iar Universitatea din București ocupă poziția 791 la nivel internațional.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24