Bulgaria va înființa primul grup operativ regional ca parte a Platformei UE de achiziții de energie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

După ce Gazprom a anunțat întreruperea livrărilor de gaze către Bulgaria, autoritățile bulgare, împreună cu ajutorul Comisiei Europene, au convenit să înființeze la Sofia un prim grup operativ regional, ca parte a Platformei de achiziție de energie a UE. Acest grup-pilot va examina nevoile, prețurile și fluxurile de gaze și de energie electrică, precum și aspectele legate de infrastructură, anunță Executivul European.

Începând cu anul viitor, Grupul operativ regional va oferi expertiză și know-how regional specific pentru a dezvolta și a pune în aplicare planul de acțiune REPowerEU în vederea reducerii dependenței de combustibilii fosili din Rusia, a stocării înainte de iarna viitoare și a accelerării în continuare a decarbonizării sectorului energetic, potrivit Calea Europeană.

Acesta va sprijini și va coordona punerea în aplicare a planurilor comune de pregătire în regiune, inclusiv achizițiile internaționale, stocarea și interconexiunile – contribuind astfel la securitatea aprovizionării în Bulgaria, în regiune, în comunitatea energetică și în afara acesteia.

Bulgaria va contacta țările din vecinătatea sa cu privire la acest grup operativ și va organiza prima reuniune ministerială în data de 5 mai

Activitatea grupului operativ se va baza în special pe pregătirile Comisiei Europene pentru o serie de scenarii de disfuncționalități în materie de energie, în strânsă coordonare și solidaritate cu statele membre și cu partenerii internaționali. Acesta va prezenta planul REPowerEU luna viitoare.

Miercuri, Gazprom a anunțat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria și Polonia, ca urmare a faptului că Sofia a refuzat să plătească în ruble livrarea combustibilului, pretenție enunțată de Vladimir Putin încă din luna martie.

„Dacă se menține o asemenea abordare, să nu mai mire pe nimeni faptul că prietenii lui Putin vor câștiga democratic tot mai multe voturi nu doar in Franța, ci în toate statele europene și vor lupta deschis împotriva Uniunii Europene”, a mai avertizat deputatul european. 

În acest context, Comisia Europeană a anunțat că este pregătită și are în vedere un răspuns coordonat. În egală măsură, oficialul european a dat asigurări că era combustibililor fosili din Rusia se va încheia.

De asemenea, miniștrii energiei din UE se reunesc luni în sesiune extraordinară, după ce Rusia a sistat livrarea de gaze către Bulgaria și Polonia.

Comisia Europeană a prezentat în urmă cu două luni inițiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană propune ca, până la data de 1 octombrie, stocurile de gaz din Uniunii Europene să fie la 90% din capacitatea lor pentru a avea rezerve și cantități suficiente de gaz.

Printre alternativele luate în calcul de Bruxelles se numără diversificarea aprovizionării cu gaze prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat sau de la alți furnizori în afară de Rusia și punerea în aplicare a pachetului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 care ar diminua consumul anual de gaze cu 30%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel