TVR primește derogare și se cuplează 100% la conducta de bani a Guvernului

Liber la bani pentru SRTV/ Foto: SRTV
Liber la bani pentru SRTV/ Foto: SRTV

Potrivit Legii bugetului care a fost aprobat în luna decembrie 2021, SRTV are alocați, pentru anul 2022, 380.000.000 de lei - credite de angajament şi 380.000.000 de lei - credite bugetare. Practic dispune de un buget de 760.000.000 lei.

Azi, Guvernul discută o Ordonanță de Urgență pentru a schimba prevederile Legii Finanțelor publice ( Legea 500/2002), care prevede la art. 52 alin 8 că efectuarea plăților în avans din fonduri publice se poate face numai în proporție de 30%. Acest lucru ar fi un impediment privind achiziționarea de drepturi de transmitere a unor eveniment culturale și sportive. 

În expunerea de motive a OUG, se spune că: ”Neluarea de urgenţă a acestor măsuri ar avea ca efect imposibilitatea achiziţionării şi pierderea drepturilor de difuzare a unor evenimente sportive, cultural-artistice de importanţă deosebită şi/sau majoră precum Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar, Concertului de Anul Nou de la Viena, ori imposibilitatea participării României la concursul internaţional Eurovision 2022, cu consecinţa afectării activităţii şi misiunii serviciilor publice de radio şi de televiziune în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor generale dar şi a celor specifice fiecărui serviciu public”.

Citește și: TVR, greșeală IMENSĂ în pandemie! Ce NU a apărut pe post

Mai mult, se invocă și faptul că potrivit Codului Financiar al European Broadcasting Union (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune - EBU), achiziţionarea drepturilor de difuzare pentru cea mai mare parte a competiţiilor sportive, pentru programe ce conţin concerte importante, precum Concertul de Anul Nou de la Viena şi Concertul de la Schönbrunn, concursul Eurovision Song Contest şi altele asemenea, se negociază şi contractează cu mult timp înainte de momentul desfăşurării evenimentelor, iar plata este necesar a fi efectuată, în cele mai multe cazuri, anticipat, altfel există riscul pierderii drepturilor de difuzare, cât şi a sumelor deja achitate.

Citește și: Surpriză la Eurovision România 2022. Străinii, îndrăgostiți de o piesă în limba ROMÂNĂ - ASCULTĂ AICI

În ordonanță se spune că este imperios necesar și urgent ca TVR-ului poată achita integral sumele necesare: ”Prin excepţie de la prevederile alin. (8), Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot efectua plăţi în avans, de până la 100% din fonduri publice, conform contractelor încheiate, pentru finanţarea activităţilor specifice privind achiziţia drepturilor de difuzare a evenimentelor, acţiunilor şi concursurilor sportive sau artistice internaţionale, precum şi plata cotizaţiilor la Uniunea Europeana de Radio şi Televiziune. Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc categoriile de cheltuieli pentru care se efectuează plăţi în avans.”

Ca ordin de mările, pentru transmisiune a JO de la Beijing, România a plătit către Discovery aproape opt milioane de lei, bani care au fost plătiți în două tranșe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel