Tusk vrea o închidere „temporară și dureroasă” a frontierei pentru mărfuri cu Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul polonez, Donald Tusk, a provocat o serie de discuții aprinse miercuri, sugerând o posibilă închidere "temporară" a frontierei cu Ucraina pentru mărfuri.

Declarația sa vine pe fondul creșterii tensiunilor legate de intrarea grânelor ucrainene la prețuri reduse pe piața poloneză, relatează AFP, citat de The Guardian.

"Tocmai discutăm cu partea ucraineană despre posibilitatea unei închideri temporare a frontierei și oprirea în general a comerțului", a declarat Tusk reporterilor. "Voi avea mâine o discuție și cu fermierii polonezi. Această soluție ar fi doar temporară... și dureroasă pentru ambele părți", a adăugat el.

Fermierii polonezi și-au exprimat nemulțumirea blocând punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și alte artere rutiere pentru a protesta împotriva ceea ce ei consideră o concurență neloială din partea mărfurilor ucrainene, care inundă piața poloneză și afectează afacerile locale.

"Suntem pregătiți să luăm chiar și decizii ferme în ceea ce privește frontiera cu Ucraina, întotdeauna în urma unor consultări cu Kievul, pentru a evita tensiuni inutile între Varșovia și Kiev", a afirmat Tusk. "Totuși, este necesar să găsim o soluție pe termen lung".

În încercarea de a sprijini economic Ucraina, afectată de invazia rusă, Uniunea Europeană a decis în 2022 să reducă tarifele pentru produsele ucrainene tranzitând blocul celor 27 de țări pe cale rutieră. Cu toate acestea, problemele logistice au condus la acumularea unei mari cantități de cereale ucrainene în Polonia, țară membră a UE, afectând negativ producătorii locali.

Relațiile dintre Polonia și Ucraina au devenit tot mai tensionate din cauza blocajelor de la frontieră și a disputei referitoare la cereale, concretizate în cel puțin patru incidente în care fermierii polonezi au vărsat cereale ucrainene din camioane și trenuri de marfă.

Recent, opt vagoane de tren încărcate cu porumb ucrainean au fost forțate și tone de cereale s-au revărsat pe șinele de cale ferată, potrivit AFP. Kievul a cerut Varșoviei să pună capăt "impunității" în ceea ce privește "actele de vandalism".

Situația în creștere la frontiera polono-ucraineană necesită soluții rapide și cooperare între cele două țări pentru a evita escaladarea tensiunilor și a proteja interesele fermierilor și ale economiei în general.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel