Urmărește emisiunea live


Turcia se declară hotărâtă să 'cureţe de terorişti' nordul Siriei controlat de kurzi

Turcia este hotărâtă 'să cureţe' nordul Siriei de 'teroriştii' care îi ameninţă securitatea, a declarat luni ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, după ce SUA au anunţat că nu se vor opune unei operaţiuni a Ankarei împotriva unei miliţii kurde în nordul teritoriului sirian, potrivit AFP şi Reuters. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunţat duminică seară că Turcia va merge înainte în curând cu operaţiunea sa militară planificată de mult timp pentru a instala ceea ce ea numeşte o 'zonă de securitate' în nordul Siriei. 'De la începutul crizei în Siria, noi am susţinut integritatea teritorială a acestei ţări şi vom continua să o facem', a menţionat Cavusoglu într-o postare pe Twitter, în care mai subliniază că 'suntem hotărâţi să ne apărăm securitatea, curăţând această regiune de terorişti'.

Această declaraţie survine după un anunţ al Casei Albe potrivit căruia trupele americane desfăşurate în Siria se vor retrage din anumite zone pentru a elibera calea pentru o operaţiune turcă împotriva miliţiei kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG). Tot luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că o ofensivă turcă ar putea fi lansată în orice moment în nordul Siriei.

'Este o frază pe care noi o repetăm tot timpul: am putea intra (în Siria) în orice noapte, fără avertisment. Nici nu se discută să tolerăm ameninţările din partea acestor grupări teroriste', a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă, referindu-se la miliţiile kurde. Surse kurde şi o organizaţie neguvernamentală au anunţat deja că forţele americane au început să se retragă luni de la frontiera turcă în nordul Siriei.

Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi, au indicat într-un comunicat că 'forţele americane se retrag din zonele de la frontiera (siriană) cu Turcia', în timp ce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a confirmat retragerea trupelor americane de pe poziţii-cheie la Ras al-Ain şi Tal Abyad. În acest context, kurzii sirieni au avertizat luni că o invazie militară turcă în nordul Siriei ar duce la o recrudescenţă majoră a grupării jihadiste Statul Islamic.

O operaţiune militară turcă ar anula anii de lupte victorioase ale FDS împotriva Statului Islamic şi ar permite căpeteniilor acestuia încă în viaţă să iasă din ascunzătorile lor, au explicat Forţele Democratice Siriene într-un comunicat. YPG, componentă a FDS, este considerată de către Ankara drept grupare 'teroristă' din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie kurdă care duce un război de gherilă pe teritoriul turc din 1984. Ankara ameninţă de mai multe luni cu lansarea unei operaţiuni de anvergură împotriva poziţiilor YPG situate la est de fluviul Eufrat cu scopul instalării unei 'zone de securitate' care să separe forţele kurde de frontiera turcă.

În august, Turcia şi SUA au convenit asupra unui acord în vederea înfiinţării unei astfel de zone tampon, dar Ankara nu a încetat de atunci să denunţe întârzieri şi 'manevre de evitare' din partea Washingtonului. Turcia a intervenit deja de două ori în Siria în ultimii trei ani. Prima sa operaţiune în 2016 a vizat gruparea Statul Islamic, iar cea de-a doua - pe militanţii kurzi din YPG în 2018, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel