Turcia renunță la legislația anti-avort

Turcia renunță la legislația anti-avort
Turcia renunță la legislația anti-avort

Potrivit Al-Jazeera, guvernul turc a retras ieri planul de interzicere a avortului după șase săptămâni de sarcină, ca urmare a presiunilor exercitate de societatea civilă.

Proiectul de lege, propus inițial de AKP, partidul aflat la putere, ar fi prevăzut ca toate avorturile să fie făcute în primele șase săptămâni de sarcină, spre deosebire de legislația ultimilor 29 de ani, care permitea întreruperea de sarcină până în primele zece săptămâni. Experții susțin că o astfel de măsură ar fi trecut practic avortul în afara legii, pentru că majoritatea femeilor nu-și dau seama că sunt însărcinate până în jurul celei de-a șasea săptămâni de sarcină.

Mii de femei și de activiști au organizat proteste stradale împotriva măsurilor, pe tot teritoriul țării, iar sondajele publicate de televiziunile turce au arătat că această inițiativă ar duce la o scădere majoră a susținătorilor partidului de guvernământ. Membrii AKP au dat înapoi, iar Nurettin Canikli, un legislator influent al partidului, a declarat că „Problema avortului a ieșit din agenda noastră. Nicio lege nu va fi înaintată în parlament pe această temă”.

Tot scandalul a început luna trecută, când primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat într-un discurs că avortul este o crimă. Acesta a susținut de nenumărate ori că femeile ar trebui să aibă cel puțin trei copii, iar partidul său a încercat să incrimineze adulterul în 2004, dar a renunțat la idee sub presiunea Uniunii Europene.

Turcia laică a legalizat avortul din motive medicale încă din 1965, iar din 1983 femeilor turce li s-a permis întreruperea de sarcină în primele zece săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel