Turcia: Parlamentul a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, câteva zile după un vot similar al deputaților ungari, informează vineri AFP. 

Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputați, potrivite operațiunilor de vot transmise în direct la televiziune. Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut, ca reacția la invazia rusă în Ucraina.

Finlanda, nevoită să respecte neutralitatea impusă de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial, împarte cea mai lungă graniță europeană cu Rusia (1.340 kilometri) după Ucraina. Turcia era ultimul membru al Alianței Nord-Atlantice care mai trebuia să ratifice aderarea țărilor nordice, după votul lunii al parlamentarilor de la Budapesta.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei și a Suediei. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate față de teroriştii' kurziați refugiați în această țară, cerând extrădări asupra acelor guvernări nu sunt ultimul cuvânt.

Aşadar, Turcia continuă să aibă obiecţii faţă de Helsinki.Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte, teroriştilor' a precizat vineri preşedintele Erdogan, menţionând cele 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Vezi și: Ambasadorul Rusiei la Stockholm: Suedia și Finlanda vor deveni legitime pentru Rusia, dacă aderă la NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel