Turcia lămureşte problema armelor chimice în Siria

Poza descriptivă
Poza descriptivă

Ankara 'nu a utilizat niciodată' arme chimice în nordul Siriei a declarat un responsabil turc.

Turcia nu a 'utilizat niciodată' arme chimice şi afirmaţiile despre un atac cu gaze împotriva unei localităţi din nord-vestul Siriei sunt 'nefondate' şi 'mincinoase', a declarat sâmbătă o sursă diplomatică turcă, citată de AFP.

Aceste declaraţii survin într-un moment în care Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) şi directorul unui spital au afirmat vineri că şase bărbaţi sunt trataţi pentru probleme respiratorii, considerate urmări ale unui atac cu gaze în regiunea siriană Afrin, unde Ankara desfăşoară o operaţiune.

'Acestea sunt afirmaţii nefondate. Turcia nu a utilizat niciodată arme chimice', a afirmat responsabilul turc sub acoperirea anonimatului, adăugând că Ankara ia de altfel 'toate precauţiile' pentru a nu-i afecta pe civili. Acest responsabil a respins afirmaţiile 'mincinoase' şi un efort de 'propagandă', care urmăreşte să afecteze ofensiva pe care Turcia o desfăşoară din 20 ianuarie în regiunea Afrin împotriva miliţiei kurde numite Unităţile pentru apărarea poporului (YPG).

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, a indicat vineri pentru AFP că cei şase bărbaţi, spitalizaţi în oraşul Afrin, după ce au fost aduşi din localitatea vecină Al-Sheikh Hadid, au 'pupilele dilatate' şi 'dificultăţi respiratorii'. El a subliniat totuşi că nu este în măsură să spună dacă au fost utilizate sau nu gaze toxice.

[citeste si]

Ofensiva turcă împotriva YPG, care a intrat sâmbătă în cea de-a patra săptămâna, a tensionat relaţiile cu Washingtonul: dacă Turcia califică acest grup drept 'terorist', SUA văd în el un aliat important în lupta împotriva grupării Statul Islamic. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă că armata turcă şi combatanţii arabi sirieni aliaţi ai Ankarei au cucerit o zonă de '300 km2' în cadrul acestei ofensive. Armata turcă a indicat în ultimul său bilanţ publicat luni că a pierdut 31 de soldaţi în cadrul acestei ofensive sângeroase. De altfel, potrivit OSDO, cel puţin 78 de civili au fost ucişi de la 20 ianuarie, în principal în urma bombardamentelor turceşti. Ankara dezminte că ar fi comis vreun bombardament împotriva populaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel