Turcia îl susține pe Rutte la șefia NATO, transmite media olandeză

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Turcia a anunțat sprijinul pentru candidatura prim-ministrului olandez în exercițiu, Mark Rutte, la funcția de secretar general al NATO, conform unor diplomați citați de agenția de presă olandeză ANP, potrivit Reuters.

Până în acest moment, Turcia era unul dintre cele patru state membre ale Alianței care nu și-au anunțat susținerea pentru Rutte ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

State precum SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au confirmat deja sprijinul pentru Rutte, conform Reuters.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu Mark Rutte, care a vizitat Istanbulul pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa, relatează AFP.

Cu această ocazie, Erdogan a subliniat importanța ca următorul secretar general al NATO să acorde prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei.

"Ei i-am spus că, în conformitate cu principiile Alianței, nicio organizație teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și asociațiile sale, nu trebuie tolerate," a declarat Erdogan în fața jurnaliștilor, în prezența lui Rutte.

De asemenea, Erdogan a subliniat necesitatea ca noul secretar general să depună eforturi susținute pentru eliminarea sancțiunilor, restricțiilor și obstacolelor din domeniul industriei de apărare în rândul aliaților.

 

Conversația cu Klaus Iohannis


Președintele României, Klaus Iohannis, este, de asemenea, unul dintre cei care aspiră la funcția de secretar general al NATO. Erdogan a precizat că i-a comunicat lui Iohannis săptămâna trecută cerințele Turciei în timpul unei convorbiri telefonice.

Erdogan încă nu dezvăluise pe care dintre cei doi candidați îl va susține Turcia, dar subliniase că va lua o decizie bazată pe "rațiune", în timp ce, cu un zâmbet, i-a urat succes lui Mark Rutte în "noua sa călătorie".

În prezent, prim-ministrul olandez este considerat cel mai probabil să îl înlocuiască pe norvegianul Jens Stoltenberg în fruntea Alianței Nord-Atlantice, având în vedere sprijinul anunțat pentru candidatura sa din partea Statelor Unite, Regatului Unit și Germaniei.

Cu toate acestea, Ungaria a declarat că nu îl va susține pe Rutte, exprimând regretul față de declinul respectării principiilor democratice sub conducerea premierului Viktor Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel