Turcia îi va împiedica pe combatanţii din gruparea Stat Islamic să părăsească Siria, susţine Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat într-un articol de opinie publicat marţi că ţara sa îi va împiedica pe combatanţii din gruparea Stat Islamic (SI) să părăsească nord-estul Siriei, unde armata turcă desfăşoară o ofensivă împotriva forţelor kurde, informează AFP.

"Ne vom asigura că niciun combatant al SI nu va putea părăsi nord-estul Siriei", a scris Erdogan în acest articol publicat în Wall Street Journal, citează Agerpres.

Liderul turc încearcă astfel să aplaneze îngrijorările Occidentului, care atenţionează în legătură cu o revenire a SI şi cu evadarea de combatanţi deţinuţi de forţele kurde ale Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), care sunt vizate de ofensiva lansată miercurea trecută de Ankara.

"Suntem gata să cooperăm cu ţările de origine şi organizaţiile internaţionale pentru reabilitarea femeilor şi copiiilor de combatanţi terorişti străini", a adăugat Erdogan.

Turcia a acuzat luni forţele kurde că a eliberat în mod deliberat membri ai SI pe care îi avea în detenţie în nord-estul Siriei pentru "a semăna haos" în această regiune.

Într-o postare pe Twitter, preşedintele american Donald Trump a invocat la rândul lui această ipoteză, declarând: "Kurzii ar putea elibera unii (dintre combatanţii SI) pentru a ne forţa să ne implicăm".

Însă luni seara şeful Pentagonului, Mark Esper, a denunţat în mod vehement ofensiva turcă "inacceptabilă" în Siria, apreciind că o consecinţă a acesteia o reprezintă "eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi" ai SI.

În articolul său, Erdogan a criticat în acelaşi timp ţările occidentale care "dau astăzi lecţii Turciei cu privire la virtuţile luptei împotriva SI, după ce au eşuat să oprească fluxul de combatanţi străini în 2014 şi 2015". În acest context, el a afirmat că un cetăţean dintr-o ţară europeană, pe care nu a nominalizat-o, a sosit la Istanbul în 2014 "cu muniţii în bagajul său înregistrat".

Erdogan a criticat de asemenea Franţa pentru că a suspendat vânzarea către Turcia de arme ce ar fi putut fi folosite în cadrul ofensivei în Siria. "Franţa a blocat vânzările de arme către Turcia, însă de ce a ignorat alertele noastre repetate cu privire la atacuri teroriste iminente?" pe teritoriul său, a adăugat preşedintele turc.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a criticat vehement ofensiva turcă încă de la lansare, a insistat luni, în timpul unei convorbiri telefonice cu Donald Trump, asupra "necesităţii absolute de a împiedica o recrudescenţă" a SI, potrivit Preşedinţiei franceze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel