Turcia cedează presiunilor și interzice tranzitul mărfurilor sancționate de Occident către Rusia

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Turcia a interzis tranzitul mărfurilor sancționate de Occident către Rusia în această lună, după un an de război în Ucraina și presiunea crescută a SUA și a Europei asupra Ankarei.

Guvernul turc a înmânat companiilor o listă de mărfuri străine interzise și le-a instruit să nu le transbordeze în Rusia începând cu 1 martie, a declarat Cetin Tecdelioglu, șeful Asociației Exportatorilor de Metale Feroase și Neferoase din Istanbul. ”Orice bunuri de pe această listă sunt blocate, indiferent de țară din care provin”, a spus el potrivit Euractiv.

Un oficial al Uniunii Europene a confirmat pentru Reuters că Ankara a dat Comisiei Europene asigurări verbale că, de la 1 martie, mărfurile sancționate de UE nu vor mai tranzita Turcia spre Rusia.

Națiunile occidentale au impus sancțiuni record asupra Moscovei după invadarea Ucrainei în februarie anul trecut. Cu toate acestea, canalele de aprovizionare au rămas deschise înTurcia și în alte centre comerciale mondiale, ceea ce a determinat Washingtonul să avertizeze luna trecută despre exportul de substanțe chimice, microcipuri și alte produse care pot fi folosite în războiul al Moscovei.

Relația Turciei cu Moscova

Membra NATO, Ankara, a încercat să-și echilibreze legăturile bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul în timpul războiului. Se opune sancțiunilor în principiu, dar a spus că acestea nu vor fi ocolite în Turcia.

Având în vedere ”avertismentele serioase” din partea guvernelor occidentale, aceasta a fost o ”oportunitate” de a evita o confruntare cu UE, destinația a jumătate din exporturile turcești în cadrul unei uniuni vamale comune.

”A existat o listă de restricții privind reexporturile din zonele libere către Rusia începând cu luna martie și a fost dată o instrucțiune”, a declarat Tecdelioglu reporterilor.

Mărfurile produse în Turcia nu se supun interdicției de export

Cu toate acestea, mărfurile produse în Turcia chiar și cu componente din alte țări pot fi încă expediate în Rusia fără restricții, a spus el adăugând că noile restricții ale Turciei au declanșat o căutare printre importatorii ruși a furnizorilor alternativi în Kazahstan și în alte părți.

Computere și alte componente electronice în valoare de cel puțin 2,6 miliarde de dolari au ajuns în Rusia în doar șapte luni, până la 31 octombrie 2022, a raportat separat Reuters în decembrie.

Cel puțin 777 de milioane de dolari din aceste produse au fost fabricate de firme occidentale ale căror cipuri au fost găsite în sistemele de arme rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel