Turcia: Candidatul opoziţiei Kilicdaroglu îşi înăspreşte tonul în problema refugiaţilor şi terorismului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kemal Kilicdaroglu, care îl va înfrunta pe Recep Tayyip Erdogan pe 28 mai în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale turce, şi-a înăsprit joi tonul în problema refugiaţilor şi a terorismului, într-un apel discret adresat electoratului naţionalist, informează AFP. 

'Nu m-am aşezat niciodată la o masă cu organizaţii teroriste şi nu o voi face niciodată (...). Îi voi retrimite pe toţi refugiaţii acasă le ei, imediat ce voi ajunge la putere', a declarat candidatul alianţei de opoziţie la Ankara, în primul său discurs public după primul tur din 14 mai. El a evocat în ultimele luni o repatriere 'în următorii doi ani' a refugiaţilor, în cazul victoriei sale.

Aceste două promisiuni formulate joi pe un ton neobişnuit de ferm sună ca un mesaj trimis către cei 2,8 milioane de alegători (5,2% dintre votanţi) care l-au susţinut în primul tur pe cel clasat pe locul trei, ultranaţionalistul Sinan Ogan.

Potrivit presei turce, Ogan a avut miercuri o întrevedere cu unul dintre cei şase lideri ai alianţei opoziţiei şi ar putea avea o discuţie vineri cu Kilicdaroglu, care a obţinut duminică 44,9% dintre sufragii, comparativ cu 49,5% pentru preşedintele Erdogan, o diferenţă de peste 2,5 milioane de voturi. Sinan Ogan i-ar putea îndemna la sfârşitul săptămânii pe susţinătorii săi să voteze pentru unul dintre cei doi finalişti din alegeri, însă fără a fi sigur că îndemnurile sale vor fi urmate în masă.

Candidatul ultranaţionalist şi-a axat în parte campania pe expulzarea a 4 milioane de refugiaţi ce trăiesc pe teritoriul turc, dintre care 90% sunt sirieni. Kemal Kilicdaroglu, care promite de multă vreme repatrierea refugiaţilor sirieni, l-a acuzat joi pe şeful statului că 'a făcut să vină de bună voie 10 milioane de refugiaţi'.

'Dacă ei vor rămâne la putere, vor fi 10 milioane de refugiaţi în plus (...). Vor avea loc jafuri. Oraşele se vor afla în mâinile mafiei şi traficanţilor de droguri. Se vor înmulţi feminicidele', a atenţionat candidatul opoziţiei. În problema terorismului, el l-a acuzat pe preşedintele Erdogan că a dus 'negocieri secrete' cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), calificat drept terorist de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

El i-a mai reproşat actualului şef al statului că 'a alimentat şi a făcut să crească' mişcarea predicatorului în exil Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan, acuzat de acesta din urmă că a pus la cale tentativa de puci din iulie 2016.

'Nu am fost niciodată alături de cei care au complotat împotriva soldaţilor noştri şi nu voi fi niciodată', a afirmat el, vizându-l pe preşedintele Erdogan, care îl acuză pe Kilicdaroglu că 'răspunde ordinelor' PKK de când el a obţinut susţinerea partidului pro-kurd HDP. Candidatul opoziţiei a denunţat de asemenea 'neregulile' care, potrivit lui, au marcat primul tur de scrutin. 'Avem nevoie nu de unul sau doi, ci de cinci observatori în fiecare dintre secţiile de votare', a declarat el, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel