Turcia a prezentat la Paris proiectul primului avion de fabricație proprie

Turcia a prezentat primul avion de fabricație proprie
Turcia a prezentat primul avion de fabricație proprie

Turcia a prezentat luni, la salonul aeronautic deschis la Le Bourget, lângă Paris, proiectul unui avion propriu de luptă de generaţia a 5-a, TF-X, relatează AFP.

În acest stadiu, este vorba doar despre macheta unui bireactor, prezentată cu mare pompă publicului, însă mesajul este clar: chiar dacă Turcia nu va putea achiziţiona avionul american F-35, la care este totuşi partener de la lansarea programului, va avea propriul aparat 'invizibil'.

'Am promis ţării noastre că va fi cel mai bun avion de vânătoare din Europa', a declarat şeful companiei publice Turkish Aerospace, Temel Koti, care conduce proiectul.

Turkish Aerospace a încheiat acorduri cu British Aerospace pentru designul aparatului, iar pentru motorizare mizează pe General Electric, până când va pune la punct propriile motoare. Calendarul este strâns: proiectul a fost lansat în 2013, primul zbor este prevăzut în 2025, iar intrarea în serviciu trei ani mai târziu. 

'Dezvoltarea unei industrii locale de apărare puternice şi autosuficiente este o prioritate a guvernului turc', a explicat presei Abdurrahman Can, subsecretar de stat la Apărare.

Avertismentul SUA



Preşedintele american Donald Trump a dat ultimatum până la 31 iulie Turciei să renunţe la achiziţionarea de baterii de rachete antiaeriene şi antirachete S-400 ruse, necompatibile cu sistemele NATO.

Dacă Ankara nu se va conforma, nu va mai fi considerată un partener industrial pentru avionul F-35 - pentru care Turkish Aerospace construieşte părţi din fuselajul central - şi nu va putea cumpăra cele în jur de 100 de aeronave cu care doreşte să se doteze. 

'Există câteva probleme. Intenţia noastră este, aşadar, să ne concentrăm pe produse naţionale', a afirmat Abdurrahman Can, responsabil cu industria de apărare. 

TF-X va avea drept concurenţă Sistemul de luptă aerian al viitorului' (SCAF), proiect promovat de Franţa, Germania şi Spania, şi proiectul britanic Tempest. 

'Europa nu îşi poate permite duplicarea aceloraşi sisteme (...) La un moment dat, vor exista apropieri', a mai indicat responsabilul turc.

Vezi și: Planul de pace israeliano-palestinian al preşedintelui Trump ar putea fi dezvăluit în noiembrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel