Turcia a arestat o navă rusă care transporta grâu ucrainean furat

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Turcia anunță că a arestat o navă rusă care transporta grâu ucrainean furat.

Autorităţile vamale turce au arestat o nava rusă de tip cargo ce transportă grâu ucrainean furat, a anunţat duminică ambasadorul Ucrainei de la Ankara, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Avem o cooperare deplină. Nava se află în prezent la intrarea în port şi a fost arestată de autorităţile vamale ale Turciei", a declarat ambasadorul ucrainean Vasil Bodnar la Televiziunea naţională a Ucrainei. Bodnar a mai spus că soarta navei va fi decisă luni, în cadrul unei întâlniri a anchetatorilor.

Ordinul a plecat de la Ambasada Ucrainei la Ankara

Ambasada Ucrainei la Ankara a cerut vineri Turciei să aresteze nava rusească Zhibek Zholy, un cargo de 140 de metri lungime sub pavilion rusesc, ce se afla în proximitatea ţărmului său la Marea Neagră şi care a plecat din portul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupaţie rusă.

Din luna iunie, Vasil Bodnar acuză Rusia că fură cereale şi le exportă în Turcia, între altele. "Rusia fură fără ruşine cerealele Ucrainei şi le exportă din Crimeea în străinătate, în special spre Turcia", a denunţat el. "Am cerut ajutor Turciei pentru rezolvarea problemei", a adăugat ambasadorul. Săptămâna trecută, ministrul turc al afacerilor externe Mevlut Cavusoglu a dat asigurări că Turcia investighează aceste acuzaţii.

Orașul ucrainean Sloviansk a fost bombardat de aproximativ 15 ori de forțele ruse, anunță primarul localității

Oraşul Sloviansk din estul Ucrainei a fost duminică ţinta unor bombardamente puternice cu lansatoare de rachete, bombardamente în timpul cărora au fost ucise şi rănite numeroase persoane, a anunţat primarul acestui oraş, Vadim Leah, informează Reuters.

"Au fost 15 atacuri. Mulţi morţi şi răniţi", a scris Leah pe Telegram. El a subliniat că această serie de bombardamente a fost cea mai puternică dintre cele care au vizat în ultimul timp oraşul Sloviansk.

Tatiana Ignatcenko, o purtătoare de cuvânt a administraţiei regionale Doneţk de care aparţine Sloviansk, a precizat pentru mass-media ucraineană Suspilne că aceste atacuri s-au soldat cu "şase morţi şi 15 răniţi" şi a reiterat apelul autorităţilor către locuitori ca aceştia să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului este deja la numai câţiva kilometri de Sloviansk.

Potrivit mass-media ucrainene, una dintre pieţele din oraş a fost de asemenea incendiată de aceste bombardamente

Mai la sud, oraşul Kramatorsk, centrul administrativ al Donbasului controlat de ucraineni, a fost lovit pentru a doua zi consecutiv de rachete Smerci, potrivit primarului oraşului, Oleksandr Goncearenko. Aceste atacuri, care au lovit un cartier rezidenţial şi un hotel în care nu se afla nimeni, nu s-au soldat cu victime, a precizat el.

Duminică, Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk. Ocuparea oraşului Lisiciansk ar permite armatei ruse să avanseze spre Sloviansk şi Kramatorsk, două mari oraşe din regiunea industrială Donbas, pe care Moscova încearcă să o cucerească.

Rusia s-a concentrat pe alungarea forţelor ucrainene din regiunile Lugansk şi Doneţk din Donbas, unde separatişti susţinuţi de Moscova luptă împotriva Kievului de la prima intervenţie militară a Rusiei în Ucraina, în 2014.

Zelesnki: Reconstrucția Ucrainei va fi cel mai mare proiect economic al Europei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă noaptea că reconstrucţia Ucrainei, "în sensul amplu al cuvântului", va fi "cel mai mare proiect economic în Europa" şi va pune noi baze pentru o Ucraină "sigură şi modernă", relatează duminică Agerpres, citând EFE.

În discursul său din noaptea de sâmbătă spre duminică, preluat de agenţia locală Unian, Zelenski s-a referit la Conferinţa privind Reconstrucţia Ucrainei, care începe luni la Lugano (Elveţia), ca la "un mare eveniment internaţional" dedicat reconstrucţiei ţării "în sensul larg al cuvântului".

"Nu trebuie să ne limităm la reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, comodă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme", a subliniat Zelenski.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel