Turcia: 79 de răniți, 1000 de reținuți la cele mai mari demonstrații împotriva guvernului

301697-proteste-turcia
301697-proteste-turcia

Protestele din Turcia par să se fi domolit, însă sute de protestatari au rămas în Piaţa Taksim din Istanbul, unde au avut loc ample violenţe de stradă. Bilanțul este unul tragic: 26 de agenţi de poliţie şi 53 de civili au fost răniți, o persoană fiind în stare gravă. Printre răniți este şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie. Numărul celor arestați s-a ridicat la o mie, după ce inițial fuseseră anunțați 900 de arestați. Totul a început de la un protest ecologist pentru a salva singurul parc din din celebra Piaţă Taksim din Istanbul. 

Se pare că parcul a fost picătura care a umplut paharul, pentru că protestul ecologist s-a transformat într-un antiguvernamental violent. Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat că este dispus să discute cu protestatarii, care îi cer demisia, dar se pare că nu există niciun lider al manifestanţilor, ci este o nemulțumire a fiecărui manifestant în parte, scrie Mediafax.

Solidarizarea protestatarilor

Manifestaţiile durează de şase zile la Istanbul. Sute de persoane și-au exprimat nemulţumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi. Sute de persoane din Capitala Turciei, Ankasa, s-au solidarizat cu manifestanţii din Istanbu. Demonstraţiile au fost îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de măsuri cu caracter islamist. El a mai interzis și comercializarea tutunului și alcoolului în intervalul orar 22.00-06.00, ceea ce a nemulțumit tinerii turci.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a admis utilizarea unor metode extreme de oprire a protestelor "Este adevărat că au fost comise erori şi că poliţia a recurs la metode extreme". Preşedintele ţării a îndemnat protestatarii să dea dovadă de "bun-simţ" şi "calm", avertizând că demonstraţiile au atins un nivel "îngrijorător". Premierul a spus "Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestaţiile pentru a se evita problemele" pentru că orice ar fi "Vom reconstrui cazarma" care va înlocui parcul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel