Tulcea: Filmul 'Dirijorul' a deschis Festivalul internaţional 'George Georgescu'

Filmul 'Dirijorul', regizat de Paul Barbăneagră şi dedicat lui George Georgescu, a deschis, joi seara, la Palatul Copiilor din municipiul Tulcea, ediţia din acest an a Festivalului-concurs internaţional 'George Georgescu'.

Filmul a fost realizat în urmă cu 56 de ani şi a obţinut atunci marele premiu la Festivalul de la Cannes, potrivit fiicei dirijorului român, Ioana Răileanu Georgescu, care a prefaţat proiecţia. 'Pelicula a fost filmată de Paul Barbăneagră, din Isaccea. Era operator şi a vrut să facă un film artistic. L-a ales pe tata, pentru că era o figură proeminentă şi dorea să iasă cu filmul la Cannes.

E un film documentar artistic', a menţionat Ioana Răileanu Georgescu. Pelicula 'Dirijorul' a înlocuit recitalul care trebuia să fie susţinut de câştigătorul de anul trecut al concursului, în condiţiile în care acesta participă la un eveniment în Austria şi nu a putut fi prezent la Gala de deschidere a concursului. La cea de-a 27-a ediţie a Festivalului-concurs internaţional 'George Georgescu' participă 316 elevi de la 21 de şcoli de artă din România, cărora li se alătură elevi din Republica Moldova şi Ucraina. Concursul organizat de Liceul de artă 'George Georgescu', Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Tulcea, va începe vineri, se va desfăşura pe şapte secţiuni, iar premiul oferit de familia Georgescu este de 1.000 de euro.

Gala laureaţilor va avea loc duminică dimineaţa, la Palatul Copiilor din municipiul Tulcea. Născut la Sulina, pe 12 septembrie 1887, George Georgescu a urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti şi a continuat studiul violoncelului la Şcoala Superioară de Muzică din Berlin. După primele succese internaţionale ca violoncelist, Arthur Nikisch şi Richard Strauss, marii muzicieni ai vremii, l-au îndrumat către cariera de dirijor, astfel că în anul 1918 s-a aflat pentru prima dată la pupitrul Filarmonicii din Berlin. În anul 1921, a fost numit director artistic al Societăţii Filarmonica, al cărei preşedinte de onoare era regele Ferdinand. A deţinut această funcţie timp de 40 de ani, cu o pauză de câţiva ani. A dirijat concerte în ţară şi străinătate, iar statul francez i-a conferit cea mai înaltă distincţie, Legiunea de Onoare. După război, a fost directorul artistic al primelor două ediţii ale Festivalului 'George Enescu' şi a colaborat cu muzicieni importanţi ai timpului, precum Sviatoslav Richter, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Lola Bobescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel