Tulcea: Administraţia Deltei Dunării solicită aviz pentru extracţia unor exemplare de mistreţi

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) va transmite ministerului de resort propunerea de extracţie a unor exemplare de mistreţi din Deltă, în vederea monitorizării stării de sănătate a acestora, în contextul focarelor de pestă porcină africană apărute în Ucraina.

Propunerea conducerii ARBDD survine aprobării cererii înaintată în acest sens de Direcţia Sanitar-Veterinară membrilor Consiliului ştiinţific care s-au reunit la finele săptămânii trecute într-o şedinţă la Tulcea.

'Există pericolul ca pesta porcină africană să afecteze şi Delta Dunării, iar membrii Consiliului ştiinţific au discutat într-un context mai larg pe această temă şi am fost de acord cu extracţia periodică a unor exemplare pentru a urmări evoluţia stării de sănătate a populaţiei de mistreţi cel puţin în zona de graniţă a României cu Ucraina', a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului ştiinţific al Administraţiei, Angheluţă Vădineanu.

La rândul său, guvernatorul Rezervaţiei, Lucian Simion, a afirmat că va transmite săptămâna aceasta ministerului de resort cererea pentru extracţia unor exemplare de mistreţi din Deltă şi s-a arătat nemulţumit că studiul privind speciile invazive comandat la nivel naţional nu include şi Rezervaţia. 'Dacă la începutul anului am avut promisiunea ministerului Mediului că acest studiu va fi făcut inclusiv pentru Delta Dunării, recent am constatat că acest capitol lipseşte. La ultima întâlnire de la minister s-a făcut o solicitare către cel care întocmeşte studiul pentru completarea documentului. Până când nu vom primi studiul care să specifice clar care e situaţia speciilor invazive şi numărul de animale care trebuie să fie extrase, studiu pe care-l voi supune analizei Consiliului ştiinţific, nu va mai începe nicio procedură de extracţie. Pentru pesta porcină africană este o situaţie specială', a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.

'Am reactivat Centrul local de combatere a bolilor şi la nivelul judeţului am identificat fondurile de vânătoare aflate la graniţa cu Ucraina, respectiv Tatanir, Stipoc, Sireasa, Popina şi Somova, fonduri gestionate de Direcţia Silvică, de unde vom extrage 50 de exemplare de porci mistreţi până la încheierea sezonului de vânătoare, 31 ianuarie 2016. După această dată, vânătoarea de extracţie se va efectua numai în caz de necesitate, respectiv situaţia epidemiologică', a afirmat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel