Tulcea: Furtunile puternice pot afecta producţia de miere de salcâm, susţin unii apicultori

Unii apicultori tulceni sunt rezervaţi în ceea ce priveşte producţia de miere de salcâm din acest an, din cauza furtunilor puternice înregistrate în ultimele zile. Lucrările de primăvară în stupi, curăţarea, dezinfectarea sau schimbarea lor au început luna trecută, iar în această perioadă apicultorii se pregătesc de pastorală.

'Culesul la rapiţă care se face acum este numai pentru întreţinerea familiilor de albine, nu pentru producţie, iar în ceea ce priveşte salcâmul, sunt rezervat. Perioada de înflorire la salcâm este între opt şi 14 zile şi e de ajuns ca în această perioadă să dea o ploaie, o mană să afecteze salcâmii şi ai ratat culesul', a declarat Cătălin Balaban, apicultor din satul Jurilovca.

Culesul salcâmului este una dintre cele mai importante activităţi ale apicultorilor, datorită valorii economice mari a mierii din florile acestui arbore, iar perioada de înflorire a salcâmului a început deja, potrivit sursei.

'În unele zone ale ţării salcâmul a înflorit deja, dar în partea asta nu s-a întâmplat acest lucru. Eu voi pleca în pastorală, la salcâm, în zona Oancea din judeţul Galaţi', a menţionat Balaban. Cătălin Balaban a accesat în anul 2012 fonduri europene pentru înfiinţarea unei afaceri în apicultură, are acum 160 de stupi şi spune că cea mai mare producţie obţinută până acum a fost de 60 de kilograme de miere pe familia de albine, înregistrată în anul 2015. Cea mai mică producţie a fost la jumătate din aceasta. În judeţul Tulcea, peste 30.000 de persoane fizice şi juridice deţineau familii de albine anul trecut. Judeţul Tulcea este recunoscut de apicultori pentru pădurile de tei din Parcul Naţional Munţii Măcinului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel