Tulcea: Case vechi din sate lipoveneşti, restaurate şi deschise turiştilor

Unele case vechi din satele tulcene sunt cumpărate de tineri din alte judeţe care le restaurează şi le introduc în circuitul turistic, în speranţa că vor reuşi să păstreze specificul local. Alexandru Filip, în vârstă de 31 de ani, născut în Piatra Neamţ, este unul dintre aceşti tineri.

A ajuns în satul Sarichioi, după ce a cunoscut-o pe actuala soţie, Alina, iar acum doi ani a cumpărat o locuinţă veche de peste 100 de ani pe care a restaurat-o şi o va deschide turiştilor la sfârşitul acestei luni. 'Ne dorim ca toţi ruşii lipoveni din ţară cumva să se regăsească în povestea acestui proiect. Ne dorim să încurajăm un turism activ, adică turiştii care vor veni la noi vrem să stea mai mult de o noapte. Încurajăm turismul lent, iar tuturor celor care vor veni le vom da o listă cu ce să facă în vacanţa de aici. În plus, cred că vom fi printre puţinii din judeţ care vor oferi servicii şi în sezonul rece. O să organizăm evenimente, culinare, artistice cu care să mişcăm lucrurile de aici', a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Filip.

Semnatar al unor aplicaţii IT pentru promovarea turistică a Bucureştiului, aplicaţii care puteau fi replicate în alte oraşe europene, Alexandru Filip spune că printre avantajele Sarichioiului se numără şi liniştea. 'Liniştea îmi lipsea cu siguranţă în Bucureşti. Eram tot timpul pe fugă, tot timpul în priză şi ajungeam epuizat acasă. Mă bucur să mă pot linişti, să citesc o casă în tihnă, să pot sta cu Alina, să ne consumăm energia în jurul copilului. Sarichioi are foarte multe avantaje faţă de alte sate din Dobrogea, ieşirea la lacul Razim, contextul istoric', a mai spus Filip.

Şi în comuna Jurilovca, tineri din alte judeţe au cumpărat locuinţe şi s-au implicat în dezvoltarea turismului, iar unul dintre ei este Ştefan Constantin, care, de câţiva ani, le oferă vizitatorilor posibilitatea de a experimenta Delta cu bicicleta, dar şi cu caiacul. 'Turiştii care au venit şi s-au plimbat cu caiacele în Deltă au avut reacţii foarte faine în urma primelor experienţe de aici. De exemplu, la un interval de o săptămână de la excursie, au venit şi şi-au cumpărat casă în Jurilovca ori şi-au luat caiace. Vorbim despre oameni care locuiesc la munte sau în alte ţări', a afirmat Ştefan Constantin. Tinerii întreprinzători le oferă turiştilor posibilitatea de a fi găzduiţi în case în care regăsesc obiecte cu specific lipovenesc, dar şi excursii în zone mai puţin cunoscute, iar unele autorităţi, precum primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen, speră ca turismul să se dezvolte în continuare.

'Lacul Razim ar fi un vector al dezvoltării turismului, dar lacul nu este un canal pentru a pescui. Poţi să pleci la pescuit pe o vreme senină, iar într-un sfert de oră pe cer să apară nori şi să înceapă furtuna. Totuşi, uşor, uşor lucrurile evoluează şi sperăm ca turismul să se dezvolte după ce Consiliul Judeţean Tulcea va dezvolta un spaţiu de agrement între Sarichioi şi Enisala. Proiectul are în vedere terenuri de sport, spaţii pentru ambarcaţiuni, va fi o investiţie pe o suprafaţă de 12 hectare. Deocamdată, sunt la momentul obţinerii avizului pentru evaluarea impactului asupra mediului', a menţionat primarul comunei Sarichioi. Spre deosebire de localităţile din Delta Dunării, cele de la marginea rezervaţiei, precum Sarichioi şi Jurilovca, sunt mai accesibile datorită faptului că se poate ajunge doar cu maşina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel