Tudose, declarație unguri. Kelemen Hunor, despre scuzele premierului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat într-o postare pe Facebook, că acceptă scuzele prezentate de Mihai Tudose, care reprezintă un gest de normalitate, dar îşi exprimă regretul că niciun politician din opoziţie nu s-a delimitat de afirmaţiile fostului premier. 

"Acceptăm scuzele exprimate public de fostul premier, Mihai Tudose, care deşi au fost formulate după decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, reprezintă un gest de normalitate faţă de comunitatea noastră. Constatăm totodată cu regret că nici până în acest moment, niciun politician al opoziţiei nu s-a delimitat de afirmaţiile fostului premier prin care ameninţa că va flutura membri ai unei minorităţi dacă aceştia îşi exprimă identitatea prin simbolurile proprii", a scris Kelemen Hunor, pe reţeaua de socializare. 

Fostul premier Mihai Tudose a anunţat, tot pe Facebook, că s-a prezentat, joi, la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a-şi susţine punctul de vedere cu privire la declaraţiile sale despre autonomia secuilor şi şi-a cerut scuze faţă de cei care s-au simţit lezaţi de declaraţia, care a lăsat loc de interpretări. 

"Şi pe această cale doresc să îmi cer scuze public faţă de orice comunitate sau membrii unei minorităţi care, în urma declaraţiei mele ce a lăsat loc de interpretări de incitare la ură sau violenţă, s-au simţit lezaţi. Această interpretare nu este în acord cu valorile şi principiile mele, respectiv dialogul şi respectul reciproc între comunităţi şi de a mă manifesta împotriva oricărei forme de intoleranţă şi incitare la ură. A fost o lecţie din care am învăţat că e mai multă nevoie de rigurozitate şi atenţie în exprimarea publică pentru a nu genera fără voie interpretări pe care nu mi le asum...", a scris fostul premier Mihai Tudose. 

Acesta a menţionat că prin declaraţia făcută în cadrul unei emisiuni televizate a dorit să îşi exprime doar "punctul de vedere cu privire la necesitatea respectării legii în domeniul folosirii însemnelor oficiale ale statului, respectiv la responsabilitatea funcţionarilor publici de a aplica legea în acest sens". 

[citeste si]

Declarația lui Tudose

Pe 10 ianuarie, la Realitatea TV, fostul şef al Guvernului a afirmat că nu poate fi vorba despre autonomie pentru secui, comentând faptul că UDMR, PCM şi PPMT au cerut într-o rezoluţie comună semnată la Cluj autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium. 

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura în vânt, toţi cei responsabili de acolo vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântau ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", declara atunci Tudose. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ulterior că aşteaptă scuze de la Mihai Tudose şi retragerea declaraţiilor privitoare la autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, pe care le consideră "absolut inacceptabile". 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy